Πέθανε ο Βασιλιάς Αμπντάλα

Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, όπως μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο βασιλιάς της χώρας αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Αναμένεται επίσης να επιμείνει στην πολιτική του ΟΠΕΚ να διατηρεί σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλούς παραγωγούς.

Ο Σαλμάν διόρισε πρίγκιπα διάδοχο και κληρονόμο του τον ετεροθαλή αδελφό του Μούκριν, κινούμενος γρηγορα ώστε να προκαταλάβει οποιουσδήποτε φόβους για μια κρίση διαδοχής σε μια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου αναταραχή στα σύνορά της.

Απλός, γλυκομίλητος και καλόκαρδος, ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ. Αρχικά ο Αμπντάλα θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή κατέρρευσε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική του ΟΠΕΚ να διατηρεί σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλους παραγωγούς. 

Ο νέος βασιλιάς αναμένεται ευρέως ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του Αμπντάλα, δήλωσαν αναλυτές. “Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν ο αρχιτέκτονας της σημερινής στρατηγικής να διατηρείται η παραγωγή σε υψηλά επίπεδα και να παραμερίζονται μικρότεροι παίκτες, αντί να περικοπεί”, δήλωσε ο Τζον Κίλνταφ, της Aigain Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Ο Κίλνταφ πρόσθεσε πως ο Σαλμάν είναι γνωστός ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας και πως η αγορά περιμένει απ΄ αυτόν ότι θα κρατήσει την παραγωγή ψηλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ