Ο ευρωπαϊκός Νότος έχει κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Γερμανία

Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι άλλες χώρες της ευρωζώνης και η Γερμανία, αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) που αναδημοσιεύει το Spiegel.

Ως μεταρρυθμίσεις εννοούνται οι απορρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και η παροχή μεγαλύτερων ελευθεριών στις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνει η έρευνα για την Ελλάδα είναι η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, ενώ αναφέρεται ότι στη χώρα τα τρία τέταρτα αντίστοιχων επαγγελμάτων έχουν ανοίξει στον ανταγωνισμό.

Ο Γιούργκεν Μάτες, συντάκτης της έρευνας, αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι σκληρές περικοπές είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, και αυτό σε μια χώρα με ιδιαίτερα λεπτό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια χαλάρωση των περικοπών ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Μάτες τονίζει ότι μπορεί στην πράξη να μην είναι χρήσιμη κάθε μεμονωμένη μεταρρύθμιση που γίνεται, σε γενικές γραμμές όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, όπως ο αυξημένος αριθμός ίδρυσης επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ