Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ, Ολάντ, Πορόσενκο

Η κατάσταση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ, κυρίως την εφαρμογή μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός, τις ανταλλαγές κρατουμένων και την επανάληψη του διαλόγου με τους αυτονομιστές στο πλαίσιο της ομάδας επαφής.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών για μια θεσμική λύση για την ανατολική Ουκρανία με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσαν την ανάγκη να λάβουν οι ρωσικές αρχές όλα τα αναμενόμενα μέτρα για να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση, ενώ ενθάρρυναν επίσης τον πρόεδρο Ποροσένκο να αρχίσει τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ