“Ουδέν νεότερο” για την καταπολέμηση της ανεργίας στο συνέδριο της Μέρκελ

Τον συνδυασμό των μέτρων λιτότητας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως μόνη λύση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη προώθησε και πάλι το συνέδριο που διοργάνωσε η Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για την απασχόληση των νέων στην Ευρώπη.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 18 αρχηγοί κρατών της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναφερόμενος στα 6 δισ. ευρώ που έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει η Ένωση, τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι το ποσό που θα “πέσει” για την καταπολέμηση της ανεργίας άλλα το πότε θα διατεθεί αυτό, καθώς το πρόβλημα της ανεργίας είναι κατεπείγον και όσο δεν αντιμετωπίζεται αυξάνονται οι κίνδυνοι λαϊκισμού και εξτρεμισμού.

Κατά την συνάντηση διαπιστώθηκε κενό μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ προβλήθηκαν πρακτικές, όπως το διττό σύστημα που συνδυάζει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση και στην αναζήτηση μέτρων ταχείας αποτελεσματικότητας.

Το φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην συζήτηση, με νέα συνάντηση που θα διοργανώσει αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, προκειμένου να μελετηθούν και τα πρώτα αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ