Οι 9 πιο “καυτές” αμερικανικές startups του 2013

Καθώς μένουν μόλις λίγες ημέρες για την ολοκλήρωση του 2013, τα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν την τεχνολογική επιχειρηματικότητα κάνουν τις σχετικές ετήσιες ανασκοπήσεις, καταρτίζοντας κάθε είδους λίστες.

Το Forbes, συνέταξε μία λίστα για τις πιο “καυτές” startup εταιρείες της χρονιάς που φεύγει για τις ΗΠΑ – ανάμεσα σε 300 υποψηφιότητες – με βάση την καινοτομία τους, το κατά πόσον “διαταράσσουν” τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται και τον χρόνο “ζωής” τους (δεν θα πρέπει να έχουν ιδρυθεί ή να ξεκίνησαν να παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα περισσότερο από 12 μήνες).

Έτσι, σύμφωνα με τη λίστα των συντακτών και των κριτών του Forbes, οι σημαντικότερες αμερικανικές startups του 2013 είναι οι:

1. Boxed
Έχει έδρα στην Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε από έναν πρώην εργαζόμενο της Zynga. Πρόκειται για μία εφαρμογή για κινητές συσκευές που επιτρέπει τις μαζικές παραγγελίες αγαθών. Ξεκίνησε με παρουσία σε 2 αμερικανικές πολιτείες και στο τελευταίο τρίμηνο επεκτάθηκε σε 48. Τον Αύγουστο έλαβε χρηματοδότηση “σποράς” ύψους 1,1 εκατ. δολ.

2. Blue Apron
Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2012 από έναν επενδυτή, έναν “βετεράνο” του ηλεκτρονικού εμπορίου και έναν σεφ και παραδίδει ασυνήθιστα υλικά μαζί με εύκολες συνταγές για 9,99 δολάρια ανά γεύμα, με στόχο να εκπαιδεύσει τους Αμερικανούς στον “κόσμο” της κουζίνας και της μαγειρικής. Έχει λάβει χρηματοδότηση 8 εκατ. δολ., αυτή την στιγμή κάνει 300.000 παραδόσεις γευμάτων την ημέρα, ενώ το Forbes υπολογίζει τον τζίρο της εταιρείας σε 10 εκατ. δολ. για το 2013.

3. Coinbase
Αποτελεί την πιο πολυ-χρηματοδοτημένη startup που αφορά στο Bitcoin, καθώς έχει εξελιχθεί στο site που χρησιμοποιείται περισσότερο για αγορές και ανταλλαγές Bitcoins. Ιδρύθηκε το 2012 και τον Δεκέμβριο έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατ. δολ. Έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και αριθμεί πάνω από 660.000 χρήστες, ενώ πάνω από 17.000 εμπορικές εταιρείες δέχονται πληρωμές σε Bitcoin μέσω αυτής της startup.

4. Estimize
Παρέχει προβλέψεις για τα τριμηνιαία αποτελέσματα εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, με βάση τις εκτιμήσεις των χρηστών της. Ιδρύθηκε το 2011, ωστόσο πέρσι έλαβε χρηματοδότηση 1,2 εκατ. δολ. για επιχειρηματική ανάπτυξη, καθώς υπολογίζεται ότι η προβλέψεις της είναι πιο ακριβείς από αυτές της Wall Street το 69% των περιπτώσεων. Αριθμεί πάνω από 3.000 αναλυτές και 15.000 μέλη, ενώ έχει έρθει σε συμφωνία με το Bloomberg για χρήση των δεδομένων της.

5. FlightCar
Επιτρέπει σε οδηγούς αυτοκινήτου που ταξιδεύουν με αεροπλάνο να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στο αεροδρόμιο και η εταιρεία να τους το νοικιάσει για όσες ημέρες λείπουν. Ιδρύθηκε το 2012 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013, “σηκώνοντας” 6 εκατ. δολ. Οι ιδρυτές της εταιρείας είναι μόλις 19 χρονών και ξεκίνησαν την ιδέα τους από το Y Combinator, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετήσει πάνω από 4.000 ενοικιάσεις σε Βοστόνη, Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο.

6. Hired
Παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο site ανεύρεσης τεχνολογικού ταλέντου, όπως μηχανικών λογισμικού και γραφιστών, στη Silicon Valley. Ιδρύθηκε το 2012, στις αρχές του 2013 έλαβε 2,7 εκατ. δολ., ενώ σήμερα με 30 εργαζομένους και γραφεία σε Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη παρουσιάζεται κερδοφόρο. Συνεργάζεται με 265 εταιρείες για να τους υποδείξει κατάλληλους εργαζομένους μόνο από το 5% των αιτήσεων που λαμβάνει – μεταξύ αυτών των εταιρειών το Twitter και το Pinterest.

7. Homejoy
Ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο από δύο αδέλφια και προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού σπιτιών για 20 δολάρια την ώρα σε 31 πόλεις των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που οι πελάτες δεν είναι ευχαριστημένοι, προσφέρει δωρεάν και δεύτερο καθάρισμα, ενώ οι καθαριστές που χρησιμοποιεί αμείβονται με 15 δολάρια την ώρα. Μπορεί να μην φαίνεται πρωτότυπη εταιρεία, ωστόσο Google Ventures, Redpoint Ventures και ο συνιδρυτής του PayPal Max Levchin την χρηματοδότησαν με 38 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο.

8. Sonoma Cider
Η εταιρεία παρασκευής αλκοολούχων φρουτωδών ποτών από την Καλιφόρνια ακολουθεί μία επιθετική πολιτική ανάπτυξης που χαρακτηρίζει κυρίως τις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έλαβε χρηματοδότηση 2 εκατ. δολ. και θα κλείσει το 2013 με τζίρο 300.000 δολαρίων, παραδίδοντας 10.000 κιβώτια. Για το 2014, η εταιρεία προβλέπει τζίρο ύψους 2,3 εκατ. δολ.

9. WillCall
Πρόκειται για μία εφαρμογή για κρατήσεις εισιτηρίων για συναυλίες και εκδηλώσεις μέσω κινητών συσκευών. Παρότι ιδρύθηκε το 2010, η χρονιά που φεύγει έφερε σημαντική ανάπτυξη, λαμβάνοντας χρηματοδότηση 1,2 εκατ. δολ. για να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πέραν του Σαν Φρανσίσκο και Νέας Υόρκης, που παρέχει υπηρεσίες μέχρι τώρα. Μέσω της εφαρμογής έγιναν πάνω από 1,7 εκατ. κρατήσεις για το SXSW 2013, το μεγαλύτερο τεχνολογικό event των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ