Οι 15 φιναλίστ του διαγωνισμού Ennovation 2013

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

 

Σε μία εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του προγράμματος “egg” θα ανακοινωθούν οι νικητές του 6ου Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν “Ennovation 2013“.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ ως χορηγοί και υποστηρικτές συμμετέχουν μεγάλες ελληνικές εταιρείες και σύνδεσμοι.

Συνολικά, από τις ομάδες που κατέθεσαν τις ιδέες τους, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε από τον Απρίλιο, έχουν αναδειχθεί 15 φιναλίστ, οι οποίοι θα κριθούν από κριτική επιτροπή για το επιχειρηματικό σχέδιο και το πρωτότυπό τους, προκειμένου να αναδειχθούν οι νικήτριες ομάδες.

Οι φιναλίστ είναι:
Clio Muse (Γιάννης Νικολόπουλος, Αντρέας Φατούρος, Θεοδότη-Δάφνη Τσεβρένη): Μία πλατφόρμα που διασυνδέει πολιτιστικούς χώρους, όπως μουσεία, με τους επισκέπτες τους, παρέχοντάς τους πρωτότυπες ιστορίες και πληροφορίες για τα εκθέματα. Οι χρήστες αξιολογούν και σχολιάζουν τις ιστορίες και τα μουσεία εντοπίζουν τα εκθέματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.

Truckbird (Παπαγεωργίου Γιάννης, Ανδριανόπουλος Δημήτρης, Μανδέκης Σπύρος, Τερμεντζόγλου Γιώργος, Μαστοράκος Ανδρέας, Πάλλας Βασίλης): Ανάπτυξη μίας ηλεκτρονικής αγοράς φορτίων σε πραγματικό χρόνο, η οποία φέρνει σε επαφή τον στόλο εμπορικών και μεταφορικών εταιρειών με ανθρώπους που θέλουν να μεταφέρουν φορτία.

Pick-Me (Δομνίκη Κουιτζόγλου, Κωνσταντίνος Ιμπρίαλος, Στυλιανός Μόσχογλου): Αφορά στη δημιουργία μίας πολυπλατφόρμας και εφαρμογής για κινητά μέσω της οποίας ο χρήστης θα καταχωρεί το ιατρικό του προφίλ (πχ. αλλεργίες, δυσανεξίες, φαρμακευτικές αγωγές) και “σκαννάροντας” μέσω QR codes και barcodes ένα προϊόν θα ειδοποιείται εάν μπορεί να το καταναλώσει ή όχι. Στο επιχειρηματικό σχέδιο της ιδέας συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της ιδέας και σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εστίασης και στις διαφημίσεις εταιρειών τροφίμων.

TimeCrossers (Έλενα Χαϊλατζόγλου, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Κοντοστάνης): Δημιουργία ενός δικτύου ζήτησης και προσφοράς μικρών, καθημερινών υπηρεσιών έναντι αντιτίμου. Στόχος η μετατροπή του σε κοινωνική επιχείρηση, όπου ως ανταλλακτικό μέσο θα χρησιμοποιείται ο χρόνος που διαθέτει κάθε χρήστης για την παροχή μίας υπηρεσίας.

Lefstovers (Μερόπη-Μαρία Αργυροπούλου, Γιάννης Διαμαντίδης, Χριστίνα Κολοκυθά, Αθηνά Βράκα): Αφορά στη δημιουργία μίας εταιρείας συλλογής υπολλειμμάτων τροφίμων από εστιατόρια, αλλά και χώρους μαζικής εστίασης, όπως τα στρατόπεδα, και ειδικής επεξεργασίας τους, προκειμένου να μετατραπούν σε πρώτες ύλες για την παρασκευή σύνθετων ζωοτροφών.

Smart Receipt (Γιάννης Διαμαντίδης, Παναγιώτης Κουτσαντίκης, Χρήστος-Ευάγγελος Μαράκης, Γιάννης Πεδιαδιτάκης): Πλατφόρμα καταγραφής, διαχείρισης και ελέγχου καταναλωτικών εξόδων, μέσω “σκανναρίσματος” των αποδείξεων αγορών. Η ιδέα για να διαφοροποιηθεί από αντίστοιχες εισάγει την διαχείριση των εξόδων και του προϋπολογισμού ολόκληρης της οικογένειας.

Music Bond (Βικέντιος Κάτσαρης, Θανάσης Καράσουλας, Κωνσταντίνος Μαλλάς, Λεωνίδας Γκαλούστοβ, Σίμος Χρηστίδης, Δημήτρης Σούλης, Γεώργιος Γιώτας): Αφορά στην ανάπτυξη μίας διαδικτυακής πλατφόρμας διασύνδεσης μουσικών, τραγουδιστών και οργανοπαιχτών με εταιρείες που αναζητούν καλλιτέχνες. Παράλληλα, όλοι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να διατρέχουν τα προφίλ των καλλιτεχνών και να ανακαλύπτουν νέα μουσικά είδη και καλλιτέχνες.

Easis (Αντώνης Βουλγαρίδης, Αλέξανδρος Αρβανιτίδης, Μαρία Πανουργιά, Άννα Σεράφη): Μία διαδικτυακή εφαρμογή για τη διατήρηση ψηφιακών ιατρικών φακέλων ασθενών. Οι ασθενείς-χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν τους συμβεβλημένους με την πλατφόρμα ιατρούς, οι οποίοι θα διατηρούν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, στο οποίο θα έχουν άμεση πρόσβαση και οι ίδιοι οι ασθενείς. Η ιδέα επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα διακράτησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στον φυσικό κόσμο, καθώς και την άμεση πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Priority PMS (Δονάτος Σταυρόπουλος, Κώστας Κρανάς): Αφορά στη δημιουργία ενός λογισμικού-ως-υπηρεσία που θα παρέχει ένα σύστημα διαχείρισης της συντήρησης οδικών δικτύων. Οι φορείς συντήρησης των δικτύων θα μπορούν να εισάγουν τα σχετικά δεδομένα και να λαμβάνουν λίστες προτεραιότητας σχετικά με τα τμήματα των δικτύων που χρειάζονται σύντηρηση, το είδος της συντήρησης και το κόστος που θα απαιτηθεί.

AdPlan (Σταμάτης Πανουτσακόπουλος, Γιώργος Πανουτσακόπουλος): Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης ψηφιακής διαφήμισης. Το μέσο θα μπορεί να καταχωρεί τις ελεύθερες διαφημιστικές θέσεις και ο διαφημιζόμενος να καταθέτει προσφορές διαφήμισης. Η ιδέα διαφοροποιείται με την εισαγωγή λειτουργίας προσφοράς διαφημιστικής θέσεις με εκπτώσεις “τελευταίας στιγμής” και με την εξαγωγή ποιοτικών στοιχείων για τους αναγνώστες του μέσου, επιτρέποντας στους διαφημιζομένους να επιλέγουν το μέσο με αναγνωστικό κοινό στο οποίο “στοχεύουν”.

Sec – Smart Economy/Ecology Collection (Έλενα Καζία-Μπατμά, Βλάντανα Τζίνοβιτς, Ευτυχία Δασκαλοπούλου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Νικόλαος Σκαρτσίλας): Αφορά στη δημιουργία κινητής εφαρμογής ψηφιακής συλλογής αποδείξεων και καταγραφής των εξόδων ανα εβδομάδα, μήνα ή έτος μέσω οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων.

Coin App (Μένη Τσακουμάκου, Γαβριέλα Μούσα, Ανδρονίκη Κυριακού): Αφορά στην ανάπτυξη μίας κινητής εφαρμογής για τη διεκπεραίωση μικροσυναλλαγών και μικροπληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Αντικαθιστά τη χρήση φυσικού χρήματος, αφού οι πληρωμές θα γίνονται διαδικτυακά μέσα από τη μεταφορά του αντίστοιχου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό, και επιχειρεί να φέρει τις συναλλαγές μέσα στο σπίτι, εξυπηρετώντας κοινωνικές ομάδες με κινητικές δυσκολίες κοκ.

Custom Bikes (Νικόλαος Μπακιρτζής): Η ιδέα αφορά στην ανάπτυξη μίας διαδικτυακής πλατφόρμας όπου ο χρήστης θα δημιουργεί το δικό του ποδήλατο χρησιμοποιώντας μέρη και ανταλλακτικά από όλο τον κόσμο και στη δημιουργία ενός φυσικού καταστήματος στο οποίο θα συναρμολογούνται τα ποδήλατα και από όπου θα τα παραλαμβάνει ο πελάτης. Η διαδικτυακής πλατφόρμα θα παρέχει επίσης πληροφορίες ποδηλατικού ενδιαφέροντος, όπως διαδρομές, χάρτες, εκδηλώσεις κλπα., στοχεύοντας στη μετατροπή του σε ένα “σημείο συνάντησης” για τους Έλληνες φίλους του ποδηλάτου.

CU Around (Λευτέρης Αντωνόπουλος, Ιωάννα Μανουσάκη, Δημοσθένης Νικούδης, Νίκος Βεντούρης): Μία πλατφόρμα η οποία θα υπολογίζει τις προτιμήσεις μίας παρέας και που θα προτείνει το κατάλληλο μέρος διασκέδασης για όλους. Στοχεύει στο να αναδειχθεί σε ένα κοινωνικό δίκτυο διασκέδασης, με χρήστες τόσο τους ιδιώτες όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Οι πρώτοι θα μπορούν να βλέπουν ποιοι φίλοι τους ή ποια άτομα με κοινά ενδιαφέροντα βρίσκονται στο ίδιο μέρος με εκείνους, ενώ για τις επιχειρήσεις θα προσφέρονται δυνατότητες προώθησης και ηλεκτρονικών κρατήσεων.

Organery (Γιάννης Μουργής, Ιπποκράτης Παπαδημητράκος): Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα “έξυπνης” διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων για να μετατρέψει την κομματοποίηση μια ωφέλιμη διαδικασία για τον πολίτη (intelligent composting). Έχει αναπτύξει το σχέδιο κάδων τοποθέτησης αστικών απορριμμάτων, οι οποίοι αμέσως θα “σαρώνουν” το οργανικό DNA των απορριμμάτων, θα προχωρούν στην κομποστοποίησή τους και στη συλλογή του λιπάσματος, ενώ ο χρήστης του κάδου που θα αποθέτει τα οργανικά του απορρίμματα θα μπορεί να κερδίζει σημαντικές εκπτώσεις σε τοπικά καταστήματα για τις αγορές του ή σημαντική μείωση των δημοτικών τελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ