Οι χώρες του Κόλπου προωθούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στις χώρες του Κόλπου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, τα “δεδομένα” αυτά αρχίζουν να αλλάζουν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Wamda.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα startup εταιρειών που δημιουργήθηκαν από γυναίκες και έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην αγορά, όπως η Yatooq, η οποία παράγει στιγμιαίο Αραβικό καφέ και ιδρύθηκε από την Λατίφα Αλγουαλάν από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως καταγράφει η ανάλυση, προς την κατεύθυνση της αλλαγής της κουλτούρας απέναντι στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στρέφονται και οι κυβερνητικές πολιτικές πολλών χωρών του Κόλπου.

Για παράδειγμα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 30% των συνολικών χρηματοδοτήσεων (14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) που διέθεσε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το Ταμείο του Χαλίφη για την Επιχειρηματική Ανάπτυξη στη χώρα δόθηκε σε startups που ανήκουν σε γυναίκες. Επίσης, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα fund με συνολικά κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκες επιχειρηματίες από τον Κόλπο. Το ταμείο αυτό θα δημιουργηθεί σε συνεργασία του βρετανικού ομίλου DVK και μίας Καταριανής πριγκίπισσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ