Οι πρωτεύουσες που δίνουν “γκάζια” στις startups

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι συντάκτες του περιοδικού WIRED επισκέφτηκαν και καταγράφουν τις πρωτεύουσες που δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη των startup εταιρειών.

Δυστυχώς μέσα σε αυτές δεν είναι η Αθήνα, αν και η αλήθεια είναι πως η ελληνική πρωτεύουσα μπήκε με καθυστέρηση και σχετικά δειλά βήματα στο “startup πνεύμα”, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες χρονιές για να παρουσιάσει πιο απτά αποτελέσματα που θα την κάνουν να ξεχωρίσει στην Ευρώπη ως startup πρωτεύουσα.

Paris_startup_454x280x002Λονδίνο
Το Λονδίνο είναι στην κορυφή του “παιχνιδιού” των startups, σύμφωνα με την  Joanna Shields, διευθύνουσα σύμβουλο της πρωτοβουλίας “Tech City” της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία τονίζει ότι η βρετανική πρωτεύουσα συγκεντρώνει μαζί την αστική πολυμορφία της Νέας Υόρκης, τη συγκέντρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του κινηματογράφου της τηλεόρασης και των δημιουργικών βιομηχανιών του Λος Άντζελες, και την κυβερνητική “εγγύτητα” της Ουάσιγκτον.

Η, ηλικίας τριών ετών, πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης έχει την ευθύνη για φορολογικές ελαφρύνσεις προς τους επενδυτές των startup, για τη θεώρηση των visas των νέων επιχειρηματιών και για την εισαγωγή των startups στον τομέα των εταιρειών “υψηλής ανάπτυξης” του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2013 ορισμένες startup εταιρείες όπως οι Summly και Mendeley (που αποκτήθηκαν από τη Yahoo!) αλλά και η Reed Elsevier, έκαναν ήδη αυτό το βήμα.

London_454x280x002

Σύμφωνα ωστόσο με τη βρετανική επιτροπή για την απασχόληση και τις δεξιότητες, στη Βρετανία εξακολουθεί να υπάρχει ένα “χάσμα δεξιοτήτων“, καθώς ο “ψηφιακός” τομέας χρειάζεται περίπου 30.000 επαγγελματίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που να έχουν σπουδάσει σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ωστόσο οι αιτήσεις που σχετίζονται με μεταπτυχιακά επάνω στους συγκεκριμένους κλάδους έχουν περιοριστεί σχεδόν στο μισό κατά την τελευταία δεκαετία.

Το αποτέλεσμα είναι το 44% των “ψηφιακών εργοδοτών” να δηλώνει πως δυσκολεύεται στην εύρεση μελών της ομάδας με τις σωστές τεχνικές και πρακτικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με την Joanna Shields, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ενώ δηλώνει οπαδός των μαζικών online ανοιχτών μαθημάτων. “Είναι καταπληκτικό να βλέπουμε αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Stanford και το MIT να ‘ανοίγουν’ τα μαθήματά τους και να τα προσφέρουν δωρεάν σε όλους. Έχουμε συναρπαστικά σχέδια σε εξέλιξη για να μειώσουμε το ψηφιακό έλλειμμα και να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, καθώς και τη δυνατότητα εκμάθησης σε μεγαλύτερες ηλικίες”.

Παρίσι
Ένας από τους “ήρωες” της τεχνολογικής κοινότητας του Παρισιού είναι ο 46χρονος  δισεκατομμυριούχος Xavier Niel, ο οποίος έκανε καριέρα υπερασπιζόμενος μια ψηφιακή οικονομία που δημιούργησε γίγαντες του διαδικτύου, όπως η Vente-privee.com και η Criteo. Η επενδυτική εταιρεία του Xavier Niel, Kima Ventures, πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα επενδύσεις σε δύο εταιρείες του χώρου.

Τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος ο Xavier Niel ανακοίνωσε τη δημιουργία της “Ακαδημίας 42”, που εδρεύει στο Παρίσι και απευθύνεται σε προγραμματιστές και νέους επιχειρηματίες χωρίς να χρεώνει δίδακτρα. Η ακαδημία θα ανοίξει τις πόρτες της στις αρχές Νοεμβρίου και θα χρειαστούν περισσότεροι από 1000 φοιτητές προκειμένου η εκπαίδευση να οργανωθεί μέσα από ένα νέο σύστημα που φιλοδοξεί να εισάγει η ακαδημία.

Paris_454x280x01

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν λειτουργεί, καθώς κάθε χρόνο 200.000 νέοι αφήνουν τα γαλλικά σχολεία χωρίς να έχουν αποκτήσει το σχετικό δίπλωμα, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι τα ταλέντα του μέλλοντος και ένα μέρος των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Αυτό δεν ήταν το μόνο καλό νέο για τους Γάλλους επιχειρηματίες, καθώς σχεδόν ταυτόχρονα ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της βίζας για τους ταλαντούχους προγραμματιστές που θέλουν να εργαστούν στη Γαλλία. Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι οι συνθήκες για τους νέους επιχειρηματίες αλλάζουν σταδιακά στη Γαλλία, και οι τελευταίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η γνώση (και πολλές φορές, ή βίωση) της αποτυχίας, είναι συνήθως μια προϋπόθεση για την επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ