Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας

Τις προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Α. Τσουκαλάς στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό ISC Intelligence, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, Ευρωβουλευτές, ο Έλληνας Πρέσβης στο Βέλγιο κ. Χαλαστάνης, καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και εταιριών.

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνονται:
– Η επιτυχής εφαρμογή της στρατηγικής “Ορίζοντας 2020” της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.
– Η σύναψη διεθνών συμφωνιών για τη συμμετοχή τρίτων χωρών στον Ορίζοντα 2020.
– Η προώθηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
– Η δέσμη επενδύσεων καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και της βιομηχανίας.

Έμφαση θα δοθεί επίσης στην προώθηση της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία (“Innovation Greece 2020“), και στη θέσπιση του στόχου του 1,5% του ΑΕΠ για τις επενδύσεις σε έρευνα ως το 2020, δήλωσε ο Χρ. Βασιλάκος.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, στις προτεραιότητες θα είναι και η δημιουργία εθνικού προγράμματος πλαισίου για έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία για την περίοδο 2014-2020 που θα βασίζεται:
– στις συνέργειες των εθνικών ταμείων με τα Διαρθρωτικά Ταμεία
– στην ανάπτυξη εθνικού χάρτη πορείας για τις υποδομές έρευνας και
– στην αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης του πρωινού εργασίας, Ι. Τσουκαλάς, τόνισε ότι η ελληνική προεδρία λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη για την ευρωπαϊκή έρευνα περίοδο, δηλαδή κατά την έναρξη της στρατηγικής “Ορίζοντας 2020”.

“Ένας εθνικός στόχος για επενδύσεις 1,5% του AΕΠ σε έρευνα και καινοτομία είναι ένα καλό πρώτο βήμα – ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που διαθέτουμε για την Ελλάδα είναι από το μακρινό 2007 και μιλούν για 0,6%).

Δεν είναι όμως αρκετό, μεσοπρόθεσμα, για να συναγωνιστούμε επί ίσοις όροις με χώρες που αφενός διαθέτουν παράδοση και σχέδιο και αφετέρου επενδύουν πολλαπλάσια ποσά. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία μοιάζουν ανέγγιχτες από την κρίση: είναι αυτές ακριβώς οι χώρες που τα προηγούμενα χρόνια επένδυσαν συστηματικά σε έρευνα και τεχνολογία, ενισχύοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητά τους.

Ελπίζω ότι ο Ορίζοντας 2020 και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των χωρών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, που έχουν μείνει απελπιστικά πίσω σε επιδόσεις έρευνας και καινοτομίας”, τόνισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ