Οι Ιταλοί “κυνηγούν” τις φαρμακοβιομηχανίες για τις “φουσκωμένες” δαπάνες

Αποζημίωση πάνω από 1,2 δισ. ευρώ απαιτούν οι ιταλικές αρχές από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Roche και Novartis. Η κατηγορία αφορά προκαθορισμό τιμών συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ήδη τον Φεβρουάριο οι ιταλικές αρχές ανταγωνισμού είχαν επιβάλει σε Roche και Novartis πρόστιμο 90 εκατ. ευρώ διότι αποθάρρυναν τους γιατρούς από το να συνταγογραφούν ένα πιο φθηνό σκεύασμα για οφθαλμικές παθήσεις, το Avastin, κι αντ’ αυτού πρότειναν ένα πολύ πιο ακριβό σκεύασμα, το Lucentis.

Παράλληλα χθες το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ζήτησε από τις δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώσουν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ αποζημίωση στο εθνικό σύστημα υγείας για τα πρόσθετα κόστη με τα οποία επιβαρύνθηκε την περίοδο από το 2012 ως το 2014 λόγω της χειραγώγησης της αγοράς και της παραβίασης του ανταγωνισμού.

“Η Novartis απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί πρακτικών που αντιτίθενται στις αρχές του ανταγωνισμού”, ανέφερε η θυγατρική της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία έχει έδρα την Ελβετία. Η διοίκησή της ξεκαθάρισε ότι έχει εφεσιβάλει την απόφαση αυτή και αναμένει να υπάρξει μια έκβαση πριν από τα τέλη της χρονιάς.

Ακόμη, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία κατήγγειλε το γεγονός πως τα ποσά που ζητεί να καταβάλει ως πρόστιμα το υπουργείο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Από την Pfizer ζητήθηκε να καταβάλει 14 εκατ. ευρώ για παραβίαση του ανταγωνισμού σε μια άλλη υπόθεση, η οποία χρονολογείται από το 2012. Την εποχή εκείνη η εταιρεία κρίθηκε ένοχη της κατηγορίας πως εμπόδιζε την πώληση φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων στο σκεύασμά της για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, του Xalatan, και της επιβλήθηκε πρόστιμο 10,6 εκατ. ευρώ. Την απόφαση αυτή επικύρωσε εφετείο τον Φεβρουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ