Οι επιχειρηματίες που… “αγόρασαν εφημερίδες”

Με αφορμή την εξαγορά της Washington Post από τον Jeff Bezos του Amazon, το Inc.com βρήκε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή του Jeff Bezos, όπου γνωστοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να αποκτήσουν τις δικές τους εταιρείες στην αγορά των ΜΜΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, με κασέ 25,2 δισ. δολαρίων, κατέβαλλε 250 εκατ. δολάρια, και μάλιστα τοις μετρητοίς, στην οικογένεια Graham, που είχαν την ιδιοκτησία της Washington Post εδώ και 80 χρόνια. Ας δούμε όμως ποιοι άλλοι έχουν κάνει παρόμοιες κινήσεις.

John Henry – The Boston Globe
Μόλις λίγες μέρες πριν από την κίνηση του Bezos, ο John Henry, με κασέ 1,5 δισ. δολαρίων, και ιδιοκτήτης της Liverpool, εξαγόρασε τη Boston Globe από τη New York Times, έναντι 70 εκατ. δολαρίων.

Warren Buffett – The Press of Atlantic City
Ο Warren Buffett αγόρασε, μέσω της δικής του Berkshire Hathaway, την Atlantic City Press, από την ιδιοκτήτρια Abarta, με έδρα στο Pittsburg. Η εξαγορά έγινε τον Ιούλιο, έναντι ενός ποσού που δεν έχει γνωστοποιηθεί. Ο ίδιος δήλωσε πως έχει σκοπό να εξαγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές εφημερίδες, ώστε να εκμεταλλευτεί τα έσοδα από διαφημίσεις και καταχωρίσεις. Πιστεύει ότι μπορούν να αποφέρουν ετήσια απόδοση ως και 10%.

Carlos Slim – The New York Times
Ο Carlos Slim είχε φτάσει πριν από αρκετά χρόνια, να έχει περιουσία 53,5 δισ. δολαρίων. Το 2009 αγόρασε το 7% των μετοχών της New York Times, έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Αυτή τη στιγμή έχει το δικαίωμα εξαγοράς 16 εκατ. μετοχών της εφημερίδας, το οποίο ισχύει μέχρι το 2015.

Sam Zell – The Tribune
Ο Sam Zell εξαγόρασε την Tribune το 2007, έναντι 8,2 δισ. δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι θυγατρικές Chicago Tribune και Los Angeles Times, όσο και 23 τοπικά κανάλια, επηρεάστηκαν από χρέη και μειώσεις εσόδων από διαφημίσεις. Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και η κατά μερών πώληση της, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Έτσι όταν χτύπησε η κρίση, κατέφυγε στο Chapter 11 (το αμερικάνικο Άρθρο 99), με 13 δισ. δολάρια χρέος, και χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη υπόθεση χρεοκοπίας στα αμερικάνικα ΜΜΕ.

Alan Smolinisky – The Palisadian Post
Ο Alan Smolinisky, μόλις στα 33 του χρόνια, εξαγόρασε ένα εβδομαδιαίο έντυπο, της Καλιφόρνια, την Palisadian Post, περισσότερο για προσωπικούς και λιγότερο για επιχειρηματικούς λόγους, όπως δήλωσε. Ο ίδιος διαβάζει αναλυτικά πέντε εφημερίδες κάθε μέρα, αντιτίθεται στην ψηφιακή ενημέρωση και ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα.

Brian Tierney – The Philadelphia Enquirer
Ο Brian Tierney, αν και στην καριέρα του δεν είχε καλές σχέσεις με τους δημοσιογράφους, τελικά ίδρυσε την Philadelphia Media Holdings, μέσω της οποία εξαγόρασε τις Philadelphia Enquirer και Philadelphia Daily News, όπως και το Philly.com. Αυτές οι κινήσεις έγιναν το 2006, έναντι συνολικού ποσού 515 εκατ. δολαρίων. Το 2010 η Philadelphia Media Holdings χρεοκόπησε, μετά από μείωση 10% των εσόδων, και σταδιακή συγκέντρωση χρέους 350 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ