Οι επιχειρήσεις “βλέπουν” ανατολή

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Το χρήμα δεν έχει ούτε εθνικότητα, ούτε θρησκεία, αυτό ανέφερε λίγες ημέρες πριν ένας – πραγματικός – γκουρού των επενδύσεων αναφορικά με το που θα μπορούσε μια εταιρεία (που ιδρύουν ή έχουν ιδρύσει Έλληνες επιχειρηματίες) θα έχει την έδρα της.

Είναι γνωστό ότι η κρίση των τελευταίων ετών λειτούργησε αποτρεπτικά για κάποιες επιχειρήσεις (μεγάλες και μικρές) της χώρας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λύσεις διαφορετικές (όπως η μεταφορά της φορολογικής τους έδρας) προκειμένου να “αναπνεύσουν”, καθώς μεταξύ άλλων ένα από τα θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν το “κλείσιμο” της στρόφιγγας” από το τραπεζικό σύστημα που επίσης δυσκολεύθηκε σημαντικά για ένα πολύ κρίσιμο χρονικό περιθώριο.

Οι επιχειρήσεις της χώρας πέρασαν κυριολεκτικά μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης και φυσικά κάποιες από αυτές (για λόγους που τώρα δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν) δεν κατάφεραν να περάσουν αλώβητές και συμβλήθηκαν. Βεβαίως το πρόβλημα των επιχειρήσεων είχε σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία της χώρας με κορωνίδα των συνεπειών την εκρηκτική  αύξηση της ανεργίας η οποία έφθασε ιστορικά αρνητικό ρεκόρ.

Όμως πλέον οι επιχειρήσεις σήμερα με τα χιλιάδες φυσικά προβλήματα που τις ακολουθούν (ως απόνερα της κρίσης) “βλέπουν” ανατολή και αυτό από μόνο του ως στοιχείο και ως δεδομένο είναι και κρίσιμο και σημαντικό και σπουδαίο, αλλά κυρίως είναι πολύ θετικό.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ