Οι δισκογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την εξαγορά της EMI από τη Universal

Μετά την πρόσφατη εξαγορά της ΕΜΙ International από την Universal International, η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Universal σε ορισμένες χώρες να πουλήσει ένα μέρος του καταλόγου της σε τρίτους ανεξάρτητους ώστε να μη καταστεί σε καμία χώρα επιχείρηση με απόλυτα δεσπόζουσα θέση.

H διοίκηση της Universal Ιnternational προ του διλήμματος αυτού αποφάσισε στην Ελλάδα να πουλήσει το ελληνικό κομμάτι της δικής της εταιρίας Universal Music Greece σε τρίτους και να μη θίξει απολύτως τίποτα από τα νεοαγορασθέντα ρεπερτόρια της Minos-Emi.

Έτσι, κατά τον τρόπο αυτό που αποτελεί μια παγκόσμια εξαίρεση στα πλαίσια αυτής της αναδιοργάνωσης, η Universal προέκρινε να διατηρήσει την Minos-EΜΙ και να αναθέσει υπό την διοίκηση της Μαργαρίτας Μάτσα την εκμετάλλευση όλου του ρεπερτορίου της καθιστώντας πλέον την Μinos-EΜΙ την θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα και αποκλειστική δικαιούχο όλων των διεθνών ρεπερτορίων της.

Το ελληνικό ρεπερτόριο της η Universal το πούλησε στην Ελλάδα σε τρίτη εταιρεία εντελώς ανεξάρτητη.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η MINOS-EMI είναι πλέον η θυγατρική της Universal Music στην Ελλάδα. Η MINOS-EMI είναι η ιστορικότερη δισκογραφική εταιρεία της χώρας, της οποίας οι ρίζες ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930 και είναι, για πολλά συνεχή χρόνια, η κορυφαία δισκογραφική εταιρεία στην Ελλάδα με τον πιο σημαντικό και πολυδιάστατο κατάλογο καλλιτεχνών και κατάλογο ρεπερτορίου καλύπτοντας όλα τα είδη μουσικής. Πρόσφατα αναδιοργανώσαμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, ως μέρος των όρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της EMI. Η MINOS-EMI με τη συνεχιζόμενη διοίκηση/διεύθυνση της Μαργαρίτας Μάτσα, η οποία αναφέρεται στον Adrian Cheesley, είναι τώρα η ελληνική θυγατρική και αποκλειστική αδειούχος για όλες τις διεθνείς κυκλοφορίες της Universal Music. Η πρώην Universal Music Ελλάδος έχει ήδη πωληθεί και είναι μια εντελώς ανεξάρτητη εταιρία από την Universal Music. Η MINOS-EMI παραμένει η αποκλειστική δικαιούχος του Parlophone Label Group μέχρι νεωτέρας. Παρακαλώ καλωσορίστε μαζί μου την Μαργαρίτα Μάτσα και την εξαιρετική της ομάδα”, ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του προέδρου της Universal International, Μαξ Χόουλ.

Από την 1η Απριλίου και μετά την συγχώνευση, η MINOS – EMI θα αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς ρεπερτορίου, έχοντας όλα τα επιμέρους label της Universal (London, Mercury, Fontana, Island) ενώ διατηρεί τα label της ΕΜΙ Capitol, Virgin και Harvest. Στην MINOS-EMI περνούν επίσης και τα ιστορικά label της κλασικής μουσικής Deutsche Grammophon και Decca καθώς και το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας τζαζ μουσικής σκηνής μέσω των label Verve, Blue Note και Concorde.

Από πλευράς καλλιτεχνών παραμένουν στο δυναμικό της εταιρείας το σύνολο των ηχογραφήσεων των Beatles και καλλιτέχνες όπως οι Dire Straits, Queen, U2, Metallica, Bon Jovi, Robbie Williams, Rolling Stones, Madonna, Rihanna, Lady Gaga, Justin Bieber, Andrea Bocelli αλλά και οι ιστορικοί κατάλογοι καλλιτεχνών όπως οι ΑΒΒΑ, ο Luciano Pavarotti, οι Scorpions, ο Sting, οι Eagles, o Bob Marley, και δεκάδων άλλων.

Η ιστορία της Minos-EMI
Ο Μίνως Μάτσας και οι εταιρείες Odeon και Parlophone που διεύθυνε, από το 1930-1935 ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να καταγράφουν και να δημιουργούν την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα ξεκινώντας από τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη , τον Γιάννη Παπαιωάννου και όλους τους μεγάλους που έγραψαν ιστορία.

Ο Μάκης Μάτσας το 1962 γιός του Μίνου Μάτσα, που αποτελεί την δεύτερη γενιά, αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της εταιρείας, συγχωνεύει τις δύο εταιρίες Odeon και Parlophone σε μία και έτσι ιδρύεται η εταιρία ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & ΥΙΟΣ ΑΕ.

Το 1990 με την ενοποίηση των συμφερόντων των εταιριών MINΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & YIOΣ και της ΕΜΙ προέκυψε το σημερινό της MINOS-EMI, το οποίο από την 1η Απριλίου ανήκει και επισήμως στην UNIVERSAL και αποτελεί την ελληνική θυγατρική της μεγαλύτερης παγκόσμιας δισκογραφικής εταιρίας.

Το 2004 ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση της MINOS-EMI η Μαργαρίτα Μάτσα, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα και μετά την 1η Απριλίου 2013 συνεχίζει στη διεύθυνση του νεοσυσταθέντα ενοποιημένου οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ