“Οικονομικές” κυρώσεις εξετάζει η Ευρώπη κατά της Ρωσίας

Ακόμη και το ενδεχόμενο να μην αγοράζουν ρωσικά ομόλογα εξετάζουν πλέον οι Ευρωπαίοι, στο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, η Ευρώπη θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της, παρά το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται ενεργειακά από το ρωσικό αέριο.

Οι κυρώσεις αναμένεται να εστιαστούν στον οικονομικό τομέα και η απαγόρευση αγοράς ομολόγων στόχο έχει να “κλείσει” τις αγορές προς τη Ρωσία και να της στερήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης.

Πάντως, η Ρωσία έχει περιορισμένες ανάγκες δανεισμού, δεδομένου ότι διαθέτει ισχυρό πλούτο από πετρέλαιο και αέριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος δεν σχεδιάζει έξοδο στις αγορές.

Ανάμεσα στις κυρώσεις, όμως, δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται η απαγόρευση αποστολής εμβασμάτων από και προς τις ρωσικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, το εμπάργκο της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει ακόμη και την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας για γεωτρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ