Ντόρα Μπακογιάννη στο ΕΜΕΑgr: “Λάθος που στοίχισε στη ΝΔ ο ΕΝΦΙΑ – Χρειαζόμαστε σταθερό φορολογικό σύστημα”

συνέντευξη στον Αιμίλιο ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

“Χαίρομαι που στο σχέδιο της ΝΔ για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται προτάσεις που είχα διατυπώσει έγκαιρα, για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών”, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, εμμένοντας στην άποψή της ότι οι υψηλοί φόροι “σκότωσαν” την ανάπτυξη και ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν “λάθος που στοίχισε στη ΝΔ”.

Στην αποκλειστική της συνέντευξη στο EMEAgr, λιγότερο από 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθήνας, υποστηρίζει ότι το κόμμα της μπορεί να πείσει, έστω και την τελευταία στιγμή τους πολίτες ότι είναι το μόνο κόμμα που εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προτείνει εθνική συνεννόηση και δημιουργία μετώπου εθνικής συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μέλλον της ΝΔ, υποστηρίζει ότι περνάει μέσα από το χώρο του Κέντρου.

EMEAgr: Όλες οι εκτιμήσεις, βάσει δημοσκοπήσεων, συνηγορούν στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Υπάρχουν περιθώρια ανατροπής τα τελευταία αυτά 24ωρα και πού θα κριθεί η μάχη;

Οι τελευταίες ώρες πάντοτε κρίνουν το αποτέλεσμα. Και δεν σας το λέω αυτό ως μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά ως μια πραγματικότητα. Αυτήν την στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων δεν έχουν καταλήξει στην επιλογή τους. Ζυγίζουν ακόμα, αν θέλετε, τα όσα ακούν. Σε αυτούς πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα και την προσοχή μας, τις τελευταίες αυτές ώρες.

Να τους μιλήσουμε συγκεκριμένα, ειλικρινά, να τους εκθέσουμε τα επιχειρήματα μας και να τους πείσουμε, ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κόποι των 5 ετών. Μπορεί να περάσαμε πολλά, να διαβήκαμε έναν δύσκολο δρόμο, όμως φθάνει στο τέλος του. Και η δική μας πρόταση, η πρόταση της ΝΔ, είναι αυτή που μπορεί να του εγγυηθεί ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα πραγματικής ελπίδας και σιγουριάς για την χώρα.

EMEAgrΈχετε ασκήσει σφοδρή κριτική στο οικονομικό επιτελείο για τη φορολογία. Επιμένετε στις θέσεις σας και ποια είναι η πρότασή σας για την επόμενη μέρα;

Ντόρα Μπακογιάννη: Φυσικά και επιμένω στην θέση μου. Άλλωστε, πάντοτε, και σε κάθε φάση της ζωής μου ήμουν κατά της υψηλής φορολογίας, γιατί την θεωρώ αντιαναπτυξιακή. Αλλά εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα, ότι δεν έχουμε σταθερή φορολογία. Αλλάζουμε τα φορολογικά νομοσχέδια από τον ένα μήνα στον άλλον.

Ξέρετε λοιπόν, ότι αυτήν την μάχη για την φορολογία την δίνω καιρό και χαίρομαι γιατί στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας, κατατίθεται σήμερα μια πολύ ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση που μιλά για μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 33%, μείωση του ΕΝΦΙΑ και διόρθωση των αδικιών που έγιναν. Να σας θυμίσω ότι αυτό το ζήτησα και με την τροπολογία που είχα καταθέσει –άσχετα αν δεν έγινε δεκτή – και με αυτήν άναψε η σπίθα της συζήτησης για το θέμα που τώρα είναι προτεραιότητα της επόμενης μέρας για εμάς.

Αλλά και κάτι ακόμα: Μιλούμε για μείωση των συντελεστών φορολογίας και για καθιέρωση ενός νέου σταθερού φορολογικού συστήματος με διάρκεια, που θα δώσει ασφάλεια και σιγουριά στους έλληνες και ξένους επενδυτές.

EMEAgr:Ποια άλλα λάθη θεωρείτε ότι έγιναν αυτά τα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής σας και ποια θετικά αφήνετε ως παρακαταθήκη για την επόμενη κυβέρνηση;

Ντόρα Μπακογιάννη: Αναμφίβολα, ο ΕΝΦΙΑ, ήταν λάθος μας. Και ήταν ένα λάθος που κόστισε στην Νέα Δημοκρατία. Όπως και το γεγονός ότι μετά τον Ιούνιο, υπήρξε μια μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνηση. Όμως, να είμαστε ειλικρινείς, δεν ήμασταν μόνοι μας στην κυβέρνηση. Είχαμε εταίρο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε κάθε μεταρρύθμιση που το έφερνε σε σύγκρουση με τα σπλάχνα του απειλούσε να καταψηφίσει νομοσχέδια. Από εκεί και πέρα όμως έγινε και ένα τεράστιο έργο.

Κατάφερε αυτή η κυβέρνηση πράγματα που έμοιαζαν, απίθανα τα προηγούμενα χρόνια: πρωτογενές πλεόνασμα, ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων και πραγμάτωση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που τόσα χρόνια δεν γίνονταν. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, μια καλή βάση για να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να στήσουμε την νέα οικονομία μας σε παραγωγική και εξωστρεφή κατεύθυνση.

EMEAgrΣε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να επιδιωχθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού, με τη συμμετοχή και της ΝΔ και υπό ποιους όρους θα ήταν δυνατή μια τέτοια ευρεία συνεργασία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, η εθνική συνεννόηση και η δημιουργία εθνικού μετώπου συνεργασίας, θα ήταν το ιδανικό. Το έχω πει πολλές φορές. Από εκεί και πέρα, όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία πάνω στις προγραμματικές κατευθύνσεις που θα έχει αυτή η κυβέρνηση.

Κι αυτό δεν φαίνεται εύκολο. Γιατί, για παράδειγμα για την ανεργία εμείς πιστεύουμε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και για να αντιμετωπιστεί πρέπει να μειώσουμε την φορολογία των επιχειρήσεων, να δώσουμε κίνητρα στους επιχειρηματίες να κάνουν νέες προσλήψεις, να υλοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα άρουν τις στρεβλώσεις της αγοράς και θα ενισχύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και ότι πρέπει να επιδοτηθεί η ίδια η απασχόληση και όχι η ανεργία.

Αυτήν την κεντρική πολιτική δεν την δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει μια άλλη αντίληψη, κρατικιστική και αναχρονιστική που θέλει τους πάντες να τους απορροφά το κράτος, γι’ αυτό μιλούν το 2015 για κρατικό αερομεταφορέα και κρατική ακτοπλοΐα. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, τα περιθώρια τα προγραμματικά- τώρα τουλάχιστον – για να γίνει κάτι τέτοιο. Αν κάνουν στροφή 180 μοιρών θα το δούμε.

EMEAgrΠοιο είναι το μέλλον της Κεντροδεξιάς παράταξης και της ΝΔ και πώς θα ανασυνταχθεί;

Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, αυτή η παράταξη, η ΝΔ, η μεγάλη φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη, έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμα πιο μακριά. Γιατί, παρά τα λάθη της, δεν θα πάψει να είναι ο κύριος κορμός έκφρασης των ανησυχιών και των προβληματισμών των μετριοπαθών πολιτών της χώρας, που αναζητούν τις συνθέσεις και όχι τις αντιθέσεις, που θέλουν συνεργασίες και όχι διχασμούς. Που ζητούν αλήθεια και ρεαλισμό και όχι λαϊκισμό.

Και αυτός ο χώρος, της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προοπτικής, περνά μέσα από το άνοιγμα στο Κέντρο. Ξέρετε, στους κόλπους της η ΝΔ, υπάρχουν άνθρωποι από την “Λαϊκή” Δεξιά μέχρι και τις παρυφές της Αριστεράς. Όλοι όμως, αποδέχονταν τις βασικές μας αρχές και αξίες. Γι αυτό και όποτε κινηθήκαμε προς το Κέντρο κερδίσαμε μεγάλες νίκες. Όποτε κλειστήκαμε και περιοριστήκαμε στα Δεξιά μας, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά.

Να πείσουμε αυτό το μετριοπαθές, εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό κομμάτι ότι μόνο μέσα από την ΝΔ, μπορούμε μαζί, να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και να την κάνουμε ισχυρή και πάλι μέσα στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ