Να η ευκαιρία

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Με ανάμικτα συναισθήματα αναρτήσαμε εχθές στο ΕΜΕΑgr την είδηση της αναβολής όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων, για το επόμενο Σαββατοκύριακο, με αφορμή τον θάνατο ενός φιλάθλου, της ομάδας του Εθνικού, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά από οπαδούς της ομάδας του Ηροδότου σε αγώνα της Γ’ Εθνικής.

Η απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Αθλητισμού κρίνεται εν μέρει σωστή, καθώς κανονικά θα έπρεπε να είχε παρθεί αμέσως μετά τον τραυματισμό και όχι μετά την τραγική κατάληξη του θανάτου του άτυχου οπαδού. Παρόλα αυτά η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, για να έχει συνέχεια και ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να κλιμακωθεί και οδηγηθούμε σε απ’ αόριστον διακοπή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων της χώρας ακολουθώντας το “μοντέλο” Θάτσερ το οποίο εν τέλει είχε ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για το ίδιο το πρωτάθλημα, όσο και για τις ομάδες της Premier League.

Σίγουρα τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια ακόμη και αν αφορά μόνον μια αγωνιστική. Σκεφθείτε μόνο τι κρύβει από πίσω της μια αγωνιστική π.χ. στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Τηλεοπτικά, στοίχημα (νόμιμο και παράνομο) εφημερίδες, περιοδικά, αθλητικά portals. Μιλάμε για μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων ευρώ η οποία όμως “αιμορραγεί” .

Δυστυχώς οι αριθμοί λένε την αλήθεια και η αλήθεια είναι πικρή για τους θιασώτες και τους “οπαδούς” του ελληνικού αθλητισμού και κυρίως αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε ποδόσφαιρο. Έτσι είναι γεγονός ότι οι φίλαθλοι που παρακολουθούν, από τις κερκίδες των γηπέδων, κάθε Σαββατοκύριακο, τις ομάδες της Super League είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι. Το ίδιο ισχύει και με τις αθλητικές εφημερίδες που βλέπουν τις κυκλοφορίες τους να συρρικνώνονται χρόνο με τον χρόνο. Είναι λοιπόν προφανές ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση και το τοπίο αν καθαρίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση πολιτικού αναλυτή (και ένθερμου ποδοσφαιρόφιλου) ο οποίος μιλώντας με την στήλη μας ανέφερε ότι όποια κυβέρνηση αποφασίσει να “σπάσει” το απόστημα (για το οποίο όλοι μιλούν) που ταλαιπωρεί τον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο θα πάρει στις εκλογές “bonus” 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Αν και ακούγεται λίγο υπερβολικό αυτό. Έχει και βάση και λογική. Αν π.χ. σε κάθε αγωνιστική πηγαίνουν στα γήπεδα μόλις 20.000 ή 30.000 οπαδοί σε γήπεδα που συνολικά χωρούν διπλάσιους και τριπλάσιους ίσως οπαδούς, σκεφθείτε αυτόν τον αριθμό ως μονάδα μέτρησης σε μια δημοσκόπηση ή ακόμη καλύτερα σκεφθείτε τον οπαδό, που δεν πάει σήμερα στο γήπεδο, μπροστά στην κάλπη.

Ιδού λοιπόν η ευκαιρία, ιδού και το πήδημα.

@Dionatos

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ