Νέα δεδομένα στο διπλωματικό πόλεμο Ρωσίας – ΗΠΑ φέρνει ανακάλυψη πετρελαίου στην Αρκτική

Νέα δεδομένα στο διπλωματικό πόλεμο ΡωσίαςΗΠΑ έρχεται να δώσει η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν από κοινές γεωτρήσεις του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και της αμερικανικής ExxonMobil στη θάλασσα Κάρα, ανατολικά της θάλασσας Μπάρεντζ, στον Αρκτικό Ωκεανό, στην πιο βόρεια γεώτρηση στην περιοχή, στο αρκτικό κοίτασμα Universitetskaya-1.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosneft το συνολικό κοίτασμα ανέρχεται στους 13 δισ. τόνους πετρελαίου, ξεπερνά σε μέγεθος τα κοιτάσματα του Μεξικού, της Βραζιλίας, του Kαναδά και της Αλάσκας και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως ανάφερε επίσης ο πρόεδρος της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε υπολογίζεται πως έχει δυναμικότητα 338 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ενώ πρόκειται για το πρώτο μιας μεγάλης ομάδας “ομάδας κοιτασμάτων” με δυναμικότητα που ίσως φτάσει στα αποθέματα που έχει η Σαουδική Αραβία.

Το πετρέλαιο που εντοπίστηκε ανήκει στην κατηγορία “ελαφρύ” και συγκρίνεται από την άποψη ποιότητας με το αντίστοιχο πετρέλαιο της Σιβηρίας, ενώ χρειάστηκε κάθετη γεώτρηση βάθους 2113 μέτρων στη θάλασσα Κάρα, το βάθος της οποίας στο συγκεκριμένο σημείο φτάνει στα 81 μέτρα. Όπως είπε ο Σετσίν, η γεώτρηση έγινε σε χρόνο ρεκόρ (μέσα σε ενάμισι μήνα) και διεξήχθη σύμφωνα με όλες τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Πάγος” από ΗΠΑ, και νέα (;) δεδομένα για την Ουκρανία

Η συμφωνία της Rosneft με την ExxonMobil υπεγράφη το 2011 και αφορούσε τη συνεργασία στις περιοχές εξόρυξης Prinovozemelsky στην Άπω Ανατολή, τη θάλασσα Κάρα στην Αρκτική και το πεδίο Tuapse στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Rosneft κατέχει τα 2/3 της κοινοπραξίας, ενώ η Exxon ελέγχει το 1/3. Το εν λόγω κοινό έργο είναι ύψους 3,2 δις δολαρίων, και τον Αύγουστο του 2014 Rosneft και ExxonMobil ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις στο γεώτρηση στο κοίτασμα Universitetskaya-1. Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 70 ημέρες, μεσολάβησαν όμως οι αμερικανικές κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών (με αφορμή την Ουκρανική κρίση) μεταξύ των οποίων και η Rosneft, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να “παγώσουν” τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της ExxonMobil και, κατ’ επέκταση, και τη συνέχιση του όλου έργου.

Δεν αποκλείεται ωστόσο το μέγεθος του κοιτάσματος να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία δεν έχουν συμφέρον από το πάγωμα της συνέχειας της εκμετάλλευσης ενός τόσο μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ