Μ. Δασκαλάκης: “Να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και την κατεύθυνση των JEREMIE funds”

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση για το ελληνικό startup «οικοσύστημα» διοργανώθηκε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο τέλος του 2012 τα JEREMIE funds, τα επενδυτικά ταμεία τα οποία με τη συμμετοχή κοινοτικών κονδυλίων και ιδιωτικών κεφαλαίων επενδύουν σε νέες και πολύ μικρές εταιρείες τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Στην εκδήλωση κατεγράφη και παρουσιάσθηκε η μέχρι στιγμής δραστηριότητα των εν λόγω επενδυτικών ταμείων (το οποίο πραγματοποιούν σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία των επενδύσεων σε ελληνικές τεχνολογικές startups – στο τέλος του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του EMEA.gr: 19 επενδύσεις στο σύνολο 32 και 10,925 εκατ. δολ. από 45,388 εκατ. δολ. συνολικά) και συμμετείχαν οι διαχειριστές και των τεσσάρων ταμείων που έχουν δημιουργηθεί (Elikonos JEREMIE Sicar, Odyssey JEREMIE Partners, Openfund JEREMIE II, Piraeus JEREMIE Tech Catalyst Fund), καθώς και εκπρόσωποι από δύο εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει κάθε ταμείο.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο οποίος σε μία αναδρομή της ιστορίας δημιουργίας των ταμείων υπενθύμισε ότι αρχικά το πρόγραμμα JEREMIE στην Ελλάδα αφορούσε σε 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση επιτοκίου για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων (πρόγραμμα με δημόσια συμμετοχή 90 εκατ. ευρώ το οποίο τελικά δεν «προχώρησε») και για την παροχή κεφαλαίων σποράς και αρχικού σταδίου σε τεχνολογικές εταιρείες μέσω επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου (πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ συνολικά και 49 εκατ. ευρώ δημόσιας συμμετοχής, μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν τα τέσσερα JEREMIE funds, τα οποία «ξεκλείδωσαν» την αγορά του VC στην Ελλάδα).

«Στο VC πήγαμε καλύτερα και ήδη έχουν επενδυθεί τα 21 από τα 49 εκατ. ευρώ δημόσιας συμμετοχής, δηλαδή το 40%. Έχουν πραγματοποιηθεί 37 επενδύσεις σε 34 εταιρείες συνολικά», απαρίθμησε ο Μ. Δασκαλάκης και τόνισε:

«Μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τη λειτουργία των JEREMIE funds, να διασφαλίσουμε την κατεύθυνση των υπολειπόμενων επενδύσεων, να ισορροπήσουμε καλύτερα το μείγμα δημόσιας και ιδιωτικής συμμετοχής και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια των ταμείων. Είναι η πρώτη φορά που λειτουργούν τα ταμεία αυτά και έγιναν αστοχίες από όλους», δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί στις αναφορές του αυτές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, με τις αναφορές του αναπληρωτή διευθυντή του European Investment Fund και των προσκεκλημένων ταμείων και startups στο Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ