Μ. Βαρβιτσιώτης: “Success story της οικονομίας η ναυτιλία”

“Mοναδική ιστορία επιτυχίας για την εθνική οικονομία”, αποτελεί η ελληνική ναυτιλία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, που συνδιοργανώνεται με το forum Capital link.

Το συνέδριο είχε ως θέμα τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας τον 21ο αιώνα και συμμετείχαν προσκεκλημένοι από τον ναυτιλιακό, τραπεζικό και ερευνητικό τομέα.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε αντίθεση με άλλους κλάδους είδαν την κρίση ως ευκαιρία και ανανέωσαν τον στόλο τους με νέα υπερσύγχρονα πλοία, φιλικά προς το περιβάλλον και λιγότερο κοστοβόρα, αποδεικνύοντας ότι μπορούν ακόμη και να κυριαρχήσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και υπό δύσκολες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακόμη ο υπουργός περιγράφοντας τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας τον 21ο αιώνα, είπε ότι υπάρχουν κάποια σημεία-κλειδιά, “που το κράτος οφείλει να διαφυλάξει για να δει τα οφέλη της ανάπτυξης της ναυτιλίας να διαχέονται στην ελληνική οικονομία”.

“Το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον, η υιοθέτηση παγκόσμιων κανόνων που προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η ναυτική εκπαίδευση και ο νέος ρόλος των ελληνικών λιμένων είναι κάποια από τα σημεία που οφείλουμε επικεντρωθούμε”, είπε.

Για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό o υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε, όπως ανέφερε, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών “που αποτυπώνει τη βούληση να υιοθετούνται παγκόσμιοι κανόνες που δεν θα βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας”.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα και το Υπουργείο Ναυτιλίας τηρούν στο ακέραιο τις συμβάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στον ρόλο των ελληνικών λιμανιών που θα αντικατοπτρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρέπει να υπηρετούν τον κυρίαρχο στόχο των εξαγωγών και του διεθνούς εμπορίου και όχι απλά να ικανοποιούν τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ