Μετεωρολογικούς σταθμούς για σχολεία δημιουργεί η Oracle

Το Oracle Academy και το ίδρυμα Raspberry Pi Foundation ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη του Oracle Raspberry Pi Weather Station for Schools, ενός φιλόδοξου έργου που θα ενώσει τις προσπάθειες χιλιάδων σχολείων σε ένα διεθνές επιστημονικό πείραμα.

Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα παραλάβουν ένα πακέτο εξοπλισμού του Raspberry Pi με το οποίο οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν έναν δικό τους μετεωρολογικό σταθμό, ώστε να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες στους τομείς των υπολογιστών, της μετεωρολογίας και της γεωγραφίας.

Τα σχολεία μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Raspberry Pi.

Τα πρώτα 1.000 πακέτα έχουν χρηματοδοτηθεί με χορηγία του Oracle Giving, που μαζί με το Oracle Academy αποτελεί μέρος των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Oracle, και θα δοθούν στα σχολεία δωρεάν, όσο διαρκούν τα αποθέματα.

Τα μισά από αυτά τα πακέτα έχουν κρατηθεί για σχολεία του Oracle Academy. Εκτός από τη δημιουργία ενός μετεωρολογικού σταθμού, τα πακέτα διδάσκουν στους μαθητές πώς να συντάσσουν κώδικα εφαρμογών για την καταγραφή σειράς μετεωρολογικών δεδομένων, όπως ταχύτητα αέρα, κατεύθυνση, θερμοκρασία, πίεση και υγρασία.

Συμπληρωματικό διδακτικό υλικό για χρήση στην τάξη θα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Oracle Academy.

Το έργο Oracle Raspberry Pi Weather Station απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11-16 ετών. Από τους μαθητές θα ζητηθεί να δημιουργήσουν εφαρμογές για τη λειτουργία του δικού τους μετεωρολογικού σταθμού και για την καταγραφή στοιχείων σε μια βάση δεδομένων της Oracle που θα φιλοξενείται στο cloud.

Η άντληση δεδομένων από τη βάση θα γίνεται με τη χρήση ερωτημάτων με στοιχεία SQL που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με το Oracle Academy. Θα αναπτύξουν, επίσης, στο Raspberry Pi έναν ιστότοπο για την παρουσίαση των τοπικών καιρικών συνθηκών, στον οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άλλα σχολεία που θα συμμετέχουν.

Επιπλέον, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια ειδική ιστοσελίδα (microsite) με τον τίτλο “Weather Station for Schools” (Μετεωρολογικοί σταθμοί για σχολεία) στην οποία θα μπορούν να αναρτούν δημοσιεύσεις σε μορφή ιστολογίου σχετικά με τις εμπειρίες τους, να ανταλλάσσουν στοιχεία με άλλα συμμετέχοντα σχολεία από όλο τον κόσμο, καθώς και να λαμβάνουν online τεχνική υποστήριξη.

Η Jane Richardson, Διευθύντρια του Oracle Academy για την περιοχή EMEA, σχολίασε: “Από τον προγραμματισμό εφαρμογών μέχρι τη διαχείριση βάσεων δεδομένων, οι δεξιότητες στην επιστήμη των υπολογιστών μπορούν να οδηγήσουν σε μια ικανοποιητική και δημιουργική επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στόχος μας με το έργο Oracle Raspberry Pi Weather Station είναι να δείξουμε στους μαθητές πώς μπορεί η επιστήμη των υπολογιστών να βοηθήσει στην καλύτερη μέτρηση, αξιολόγηση και κατανόηση του κόσμου γύρω μας, αλλά ταυτόχρονα και να τους δώσουμε χειροπιαστές ευκαιρίες για να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες.

Πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά να δραστηριοποιηθεί σε ρόλους της επιστήμης των υπολογιστών για τους οποίους οι οικονομίες πολλών χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν θέσεις εργασίας που πρέπει να καλύψουν”.

Ο Dave Honess, υπεύθυνος εκτέλεσης έργων στο ίδρυμα Raspberry Pi Foundation, δήλωσε: “Αυτό το φιλόδοξο έργο έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την απήχηση των προσπαθειών του ιδρύματος, χρησιμοποιώντας το Raspberry Pi για να εισαγάγει τα παιδιά στην τέχνη της διαχείρισης δεδομένων και της SQL. Τα πακέτα είναι πραγματικά συναρπαστικά, καθώς περιέχουν ό,τι θα περίμενε κανείς για έναν πλήρως λειτουργικό μετεωρολογικό σταθμό.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές θα δουν το έργο σαν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο για να αποκτήσουν νέες και χρήσιμες δεξιότητες, αλλά ταυτόχρονα και πολύ διασκεδαστικό”.

Η Colleen Cassity, Executive Director, Oracle Education Foundation & Oracle Giving και Volunteers, σχολίασε: “Είναι συναρπαστικό να υποστηρίζουμε αυτήν τη διεθνή εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην ευρύτερη γνωστοποίηση και στην πρόκληση ενδιαφέροντος για την επιστήμη των υπολογιστών και το φυσικό κόσμο. Το έργο θα συνεισφέρει στο να διασφαλιστεί ότι η επόμενη γενιά θα είναι καλά προετοιμασμένη για να ηγηθεί και να δημιουργήσει αξία, όχι μόνο στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα”.

Μετά τη διανομή των 1.000 δωρεάν πακέτων μετεωρολογικών σταθμών, τα πακέτα θα είναι διαθέσιμα σε μεταγενέστερη ημερομηνία για αγορά από τα ενδιαφερόμενα σχολεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ