Μάθημα πρώτο: 11,7 δισ. ευρώ

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Οι συνεχείς – “επαναστατικές” – δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης κατακρήμνισαν το ΧΑ που “είδε” την κεφαλαιοποίηση του να μειώνεται κατά 11,7 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού αφορά μετοχές εταιρειών στις οποίες το κράτος συμμετέχει ως βασικός μέτοχος.  

Φυσικά όταν λέμε κράτος εννοούμε τον λαό που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα “υπηρετεί”. Το πρώτο λοιπόν μάθημα της νέας και άπειρης κυβέρνησης ήταν, εκτός από σκληρό, και ιδιαίτερα κοστοβόρο (για τον λαό)

Ωστόσο οι δηλώσεις Δραγασάκη ήρθαν για να ηρεμήσουν κυρίως τις αγορές και λιγότερο τους υπουργούς της κυβέρνησης που έδειξαν με το “καλημέρα” ότι χρειάζονται πολύ μεγάλη περίοδο χάριτος η οποία όμως – δυστυχώς – δεν υπάρχει.

Οι έως τώρα συνεργάτες – και δανειστές της χώρας – βρίσκουν απέναντι τους μια κυβέρνηση που δείχνει ότι έχει αποφασίσει να συγκρουστεί μαζί τους κατά μέτωπο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Ταυτόχρονα εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει “Plan Β” και η χώρα προχωρά με βασικό όπλο την αντι-μνημονιακή ρητορική των δυο κομμάτων που συγκροτούν τη κυβέρνηση Τσίπρα με την οποία εξάλλου κατάφεραν να προσεγγίσουν το εκλογικό σώμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επισκέψεις Σουλτς και Ντάισελμπλουμ,  σήμερα και αύριο, κρίνονται κρίσιμες και είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσουν κατευνάστηκα για τις αγορές οι οποίες εμφανίζονται απογοητευμένες με τα πρώτα δείγματα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ