“Μάγκας” Πειραιώτης ή “Μάγκας” Έλληνας startupper;

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Σημαντική και καινοτόμα χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία “PIReUp – Start PIRaeus Up”, ένα πρόγραμμα υποστήριξης νεoφυών επιχειρήσεων για τον Πειραιά, που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του ΑΙΤ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, “Πειραιάς Νικητής”, Πέτρο Κόκκαλη.

Όμως αν δει κάποιος πιο ψύχραιμα την πρωτοβουλία αυτή, εκτός από τα θετικά εντοπίζει και κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από κάποιον (ουδέτερο παρατηρητή) ακόμη και ως αρνητικά.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα θετικά. Στόχος του κ. Κόκκαλη και της ομάδας που επιθυμεί να κερδίσει τον δήμο του Πειραιά είναι να βάλουν την πόλη του Πειραιά στον “χάρτη” του startup οικοσυστήματος. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η εκμετάλλευση άδειων κτηρίων.

Φυσικά εξαιρετικό είναι το γεγονός ότι με “έμμεσο” τρόπο ενεργοποιούνται τα κεφάλαια των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά κυρίως ο βασικός στόχος είναι να μπουν στον ενεργό πληθυσμό οι άνεργοι νέοι (κυρίως) του Πειραιά.

Στον αντίποδα, στα αρνητικά στοιχεία, ένας ουδέτερος παρατηρητής “βλέπει” μια προσπάθεια ο Πειραιάς να καταστεί το αντίπαλο δέος της Αθήνας στον “χάρτη” του startup οικοσυστήματος, αλλά και ότι, όπως σχετικά ειπώθηκε από το κοινό, θα πρέπει οι επιχειρήσεις του Πειραιά να γυρίσουν στον Πειραιά και μαζί και η ζωή στην πόλη. Γιατί όμως θα πρέπει αλήθεια να δημιουργήσουμε ένα αντίπαλο δέος, σε μια χώρα που ακόμη βρίσκεται στην δίνη της κρίσης και με μόλις 10.000.000 ψυχές, σε ένα οικοσύστημα το οποίο ακόμη προσπαθεί να “σταθεί” – μόνο του – στα πόδια του;

Γιατί δεν γίνεται μια προσπάθεια να πιεστεί η κεντρική εξουσία προκειμένου να αλλάξει του όρους φορολόγησης και αντιμετώπισης – συνολικά – των startup στην Ελλάδα προκειμένου να ανακοπεί το “κύμα” φυγής προς άλλες χώρες (για φορολογικούς λόγους);

Εν κατακλείδι η άποψη του γράφοντος είναι ότι όλες αυτές οι προσπάθειες κινούνται προς στην σωστή κατεύθυνση όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι συγκρουόμενες, αλλά παράλληλες, με στόχο φυσικά την επίτευξη του τελικού σκοπού που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ειδικότερα μάλιστα για τους νέους πολίτες της χώρας αυτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ