Κωστόπουλος: “Ενδιαφερόμαστε για την εξαγορά του Νέου ΤΤ”

Στη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Alpha Bank, που
πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου, μίλησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Σ. Κωστόπουλος.

Ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος ανέφερε : “Το 2012 ήταν έτος καθοριστικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, επανήλθε η πολιτική ομαλότητα και αποκατεστάθη η χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δρομολογήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κατέστη αναγκαία μετά την απομείωση των ομολόγων δημοσίου στο χαρτοφυλάκιό τους, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, γνωστού ως PSI. Επίσης, με τη συνεπαγόμενη μείωση των δαπανών εξυπηρετήσεως του δημοσίου χρέους, ενισχύθηκε η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα γεγονότα αυτά συνετέλεσαν στη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, δημιουργώντας συνθήκες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το 2013, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα τόσο στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβερνήσεως, όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μετά από καθυστερήσεις ετών, με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, η νέα Κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και ταυτοχρόνως, να λάβει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

H περίοδος 2013-2014 χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη καμπή της ελληνικής οικονομίας. Η απεμπλοκή της χώρας από την κρίση χρέους και η επιστροφή της σε τροχιά αναπτύξεως, καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της προσαρμογής, συνοδευόμενης όμως με τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική εξυγίανση. Επίσης, απαιτείται η ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της χώρας, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσαρμογή είναι δυνατόν να αποδειχθεί εύθραυστη και να υπονομευθεί η προσπάθεια, με σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία”.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα η Alpha Bank να κινηθεί για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο Γ. Κωστόπουλος ανέφερε πως ο όμιλος ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νέου ΤΤ και θα καταθέσει σοβαρή πρόταση, με στόχο την αυτόνομη λειτουργία του ΤΤ χωρίς απορρόφησή του από τον όμιλο της Alpha Bank.

Αναφορικά με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ο Γ. Κωστόπουλος τόνισε:

“Προσφάτως ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank. Η Τράπεζα διατηρεί τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, καθώς επετεύχθη η εκ του νόμου προβλεπόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Εκ μέρους όλων των Εργαζομένων, των Στελεχών και εμού προσωπικώς αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ειλικρινείς ευχαριστίες προς τους Μετόχους μας για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που διαρκώς παρέχουν στην Τράπεζα.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεως των τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από λίγους, αλλά ισχυρότερους ομίλους, επαρκώς κεφαλαιοποιημένους, και από μερικές υγιείς μικρές τράπεζες. Τα μερίδια αγοράς των τραπεζών, που θα προκύψουν, διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό, ενώ θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακoς.

Είναι πλέον γεγονός η ένωση τεσσάρων ιστορικών ελληνικών τραπεζών, της Ιονικής Τραπέζης, της Εμπορικής Τραπέζης, της Λαϊκής Τραπέζης και της Τραπέζης Πίστεως. Οι τράπεζες αυτές, με παράδοση εκατό και πλέον ετών, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας. Έτσι, η Alpha Bank, με ενισχυμένη την κεφαλαιακή της θέση μετά και την απόκτηση της Εμπορικής Τραπέζης, συμμετέχει ενεργά στον εξορθολογισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με τη συγχώνευση των δύο Τραπεζών δημιουργείται ένας ισχυρός Όμιλος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με επαρκή κεφάλαια, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις σωρευτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσεως. Το νέο σχήμα, με το μέγεθος, την ευρωστία και το κύρος του, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η ενιαία Τράπεζα έχει σημαίνουσα θέση σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων, ιδιαιτέρως στην επιχειρηματική και στεγαστική πίστη, τομείς ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ