Κράτος “μπακαλόγατος”

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Στο “προσκήνιο” ήρθε χτες η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να φορολογήσει τις πράξεις ενός μικροεπενδυτή στο ΧΑ και ταυτόχρονα να τον αναγκάσει να ανοίξει βιβλία, στην περίπτωση που πραγματοποιήσει έως και τρεις πράξεις μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Βεβαίως, ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε άμεσα (μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης) να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το θέμα υπονοώντας ότι θα το επανεξετάσει. Ωστόσο, η πρόθεση και μόνο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση προκαλεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της χώρας.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τον εχθρικό τρόπο με τον οποίο το κυβερνητικό επιτελείο αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα την μικρή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Παράλληλα με την κίνηση αυτή απαξιώνει έναν μηχανισμό (το χρηματιστήριο) που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση βοηθώντας τους μικροεπενδυτές και γενικά τους πολίτες εκείνους που έχουν επενδυτική κουλτούρα να τοποθετήσουν μικρά ή μεγάλα ποσά στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δυστυχώς η κίνηση αυτή – και δεν είναι η μόνη – αναδεικνύει τον τρόπο σκέψης κάποιων ανθρώπων στο κυβερνητικό επιτελείο της κυβέρνησης.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ