Κορυφαίος στόχος της κυβέρνησης η έξοδος στις αγορές το 2014

Προσηλωμένη στον στόχο της εξόδου στις αγορές εντός του νέου έτους παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται από διάφορες πηγές. Ειδικότερα  αμφιβολίες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του νέου έτους εκφράζουν η Κομισιόν, η Pimco και η JP Morgan

Η προσδοκία για έξοδο στις αγορές έχειν διατυπωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ αναφορά γίνεται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

To σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έξοδο στις αγορές προβλέπει από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 εκδόσεις τίτλων διάρκειας 1 έως 7 ετών, όπου σήμερα δεν υφίστανται τίτλοι, πλην εκείνων που κατέχουν οι ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα hedge funds.

Καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τα επιτόκια των νέων ομολόγων να είναι υψηλά, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει οι νέοι τίτλοι να ανταλλαγούν μέσω swap με τίτλους (προερχόμενους από το PSI) που κατέχουν οι τράπεζες και άλλοι θεσμικοί. Δηλαδή οι τίτλοι θα εκδίδονται από κοινοπραξία και με συμφωνία για ανταλλαγή τους με τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας άνω των δέκα ετών.

Με τη διαδικασία αυτή, θα επιτευχθεί η δημιουργία ρευστότητας σε επιλεγμένες διάρκειες, ενώ οι θεσμικοί θα έχουν την ευχέρεια να αντικαταστήσουν τίτλους μακροπρόθεσμους, με νέους μικρότερης διάρκειας. Βασική όμως προϋπόθεση για να βγει η χώρα στις αγορές είναι το χρέος να είναι βιώσιμο και σήμερα δεν είναι. Απαιτούνται νέες παρεμβάσεις και συμφωνίες με την τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 (ή το 2017), αλλά και μέτρα μείωσης του ύψους του χρέους, που αναμένεται να υλοποιηθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Από την πλευρά της η Κομισιόν αναφέρει ότι “προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015 για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια”.

Ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως Pimco δηλώνει ότι “δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το δανεισμό από το μηχανισμό στήριξης”.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο χθεσινό φύλο της “Suddeutsche Zeitung” o Mάιλς Μπράντσο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μάνατζερ της Pimco, “δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση φέτος να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές”.

“Τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 9 ετών κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο 8%”, επισημαίνει ο εμπειρογνώμων της Pimco στη γερμανική εφημερίδα. “Εάν η χώρα πάρει μεγάλα δάνεια με αυτούς τους όρους, τότε η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM”, αναφέρει επίσης ο Mάιλς Μπράντσο.

Η γερμανική εφημερίδα δίνει και ένα παράδειγμα: Τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν για την Αθήνα γύρω στο 2%. Το 2013 η χώρα πλήρωσε γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε τόκους.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει 7 έως 8 δισ. ευρώ για επιτόκια. Το ποσό αυτό όμως δεν επαρκεί εάν πρέπει να πληρώσει επιτόκια 8% εάν όχι και περισσότερο, δανειζόμενη από ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται πως η Pimco έχει επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου πελατών της, ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, σε κρατικά ομόλογα.

Επίσης ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), θεωρεί ότι “η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέο μνημόνιο, το οποίο τοποθετεί χρονικά το 2015″.

Αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές την τρέχουσα χρονιά εκφράζει η JP Morgan σε σχόλιό της το οποίο περιέχεται σε έκθεση για την ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ