Κομισιόν: Εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά “να συνεχιστεί η προσπάθεια”

Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζει η Κομισιόν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην αγορά προϊόντων, τονίζοντας πάντως πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδική έμφαση έχει δοθεί στις διαδικασίες που αφορούν τις καινοτόμες επιχειρήσεις και στη μείωση των εμποδίων του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών.

Σε έκθεσή της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στον ευρωπαϊκό Νότο (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από την κρίση και πως οι επιπτώσεις της είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητα του δικαστικού συστήματος να λαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών φαίνεται πως συνέβαλε στην αύξηση της διάρκειας επίλυσης δικαστικών υποθέσεων, αναφέρει και συμπληρώνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2012 χαρακτηρίστηκε από έλλειψη φιλοδοξιών.

Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η πρόοδος ήταν άνιση μεταξύ των επαγγελμάτων.

Επίσης, αναφέρεται ότι η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εκκρεμούν.

Παράλληλα, η εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού καταλόγου για την απλούστευση των διαδικασιών σύστασης νέων επιχειρήσεων συνέβαλε στο να περάσει η Ελλάδα από την 189η θέση στην 36η θέση, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα. “Είναι η μεγαλύτερη βελτίωση που έχει σημειωθεί για οποιαδήποτε χώρα μεταξύ του Ιουλίου 2012 και του Ιουνίου 2013”, σχολιάζει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που προώθησαν περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρεται, την περίοδο 2008 – 2013 οι δύο χώρες πρωταγωνίστησαν στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σύμφωνα με το δείκτη για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων του ΟΟΣΑ.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, έκαναν πολλά για να μεταρρυθμίσουν την παροχή υπηρεσιών αλλά υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πρόοδο, εάν γίνει σύγκριση με χώρες όπως η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπληρώνεται.

Στο ερώτημα κατά πόσο η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ήταν επαρκής στις τέσσερις χώρες, η Κομισιόν απαντά ότι ναι μεν έχουν εφαρμοστεί ήδη πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές, αλλά ακόμη πιο πολλές έχουν υιοθετηθεί και θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν με τον κατάλληλο τρόπο.

“Το μόνο βέβαιο”, συνεχίζει, “είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό” και διαμηνύει πως “τώρα που οι πιέσεις των αγορών έχουν εκτονωθεί οι χώρες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως προσηλωμένες στην εφαρμογή μιας αποφασιστικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ