“Κινέζικες” απώλειες για τις ευρωαγορές

Πιέσεις από την Κίνα δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών της χώρας ότι εξετάζεται η πιθανή ανάληψη δράσης για τη στήριξη της οικονομίας.

Αρνητικά λειτούργησε και η παραδοχή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,93% στις 6.774 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,50% στις 9.750 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 4.443 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,53% στις 346,69 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 17 σήμερα έκλεισαν με πτώση.

Eιδικότερα, στο ταμπλό, η Tesco υποχώρησε κατά 12%, μετά το λάθος που έγινε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, τα οποία είχαν απόκλιση 250 εκατ. στερλινών.

Με απώλειες 0,7% έκλεισε η Siemens η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας πετρελαϊκού εξοπλισμού, Dresser- Rand Group, έναντι του ποσού των 7,6 δισ. δολαρίων. Η Siemens κατάφερε να κερδίσει την ελβετική Sulzer, η οποία επιθυμούσε συγχώνευση των μετοχών της με της Dresser-Rand.

Στον αντίποδα, η Cermaq κέρδισε 14%, μετά την πρόταση που υπέβαλλε η Mitsubishi για την εξαγορά της νορβηγικής εταιρείας έναντι του ποσού των 8,88 δισ. κορονών. Η πρόταση εμπεριέχει premium 14% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 19ης Σεπτεμβρίου.

Η Merck ενισχύθηκε κατά 4,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Sigma-Aldrich έναντι 17 δισ. δολαρίων, ή 140 δολάρια ανά μετοχή. Η τιμή είναι κατά 37% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της 19ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραδέχτηκε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι σε καθοδική πορεία.

Ο Ντράγκι τόνισε ότι καμία νομισματική πολιτική, χωρίς τον συνδυασμό των μεταρρυθμίσεων, δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ δήλωσε και την ετοιμότητα της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει πρόσθετα, μη συμβατικά μέτρα, εντός της αποστολής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ