Καλύτερη φίλη της Ελλάδας η Μέρκελ

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το κλίμα για την Ελλάδα κυρίως όμως για την ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει δραματικά και πλέον οι εταίροι μιλούν για την χώρα με καλά λόγια ερμηνεύοντας θετικότερα το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία. 

Το κλίμα φυσικά δεν άλλαξε με κάποιο μαγικό τρόπο. Άλλαξε μετά τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τόσο στο πλαίσιο της συνάντησης της συνάντησης της επταμερούς, όσο κυρίως στις πολύωρες συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Αρκεί μάλιστα να αναφέρουμε ότι η συνάντηση, στο δείπνο, του Έλληνα πρωθυπουργού, με την καγκελάριο της Γερμανίας σχολιάστηκε εκτενώς από τα διεθνή Μέσα τα οποία επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι τόσο χρόνο η κα Μέρκελ δεν έχει “δώσει” ούτε στον Μπαράκ Ομπάμα.

Χαρακτηριστικό μάλιστα των παραπάνω είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης και οι αντίστοιχες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Φυσικά κανείς δεν έχει μάθει τι ειπώθηκε στο, σχεδόν επτάωρο, δείπνο των δύο ηγετών, εκτός από το μενού, καθώς και οι δύο πλευρές δεν διέρρευσαν ούτε ένα “και”. Εκ του αποτελέσματος ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι το περιεχόμενο ήταν θετικό για την χώρα, καθώς είτε ο κ. Τσίπρας έπεισε την κα Μέρκελ για το δίκαιο των ελληνικών προτάσεων, είτε για το αντίθετο η Γερμανίδα καγκελάριο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η κα Μέρκελ θα πρέπει να αποτελεί μια από τις ισχυρότερες φίλες, όχι του κ. Τσίπρα, αλλά της χώρας, καθώς και χρόνο έδωσε στην κυβέρνηση, αλλά – κυρίως αυτό – έπεισε τους θεσμούς (σε κορυφαίο επίπεδο) για το δίκαιο των θέσεων της Ελλάδας.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ