“Και τώρα, τι κάνουμε;”

Η σημερινή πρωινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου πιθανότατα θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, ύστερα από το διαφαινόμενο ναυάγιο στις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών παρέμεινε στις διήμερες συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, με αιχμή το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα υπολογίζει σε 2,5 δισ. ευρώ (το οικονομικό επιτελείο το “κατεβάζει” στα 350 εκατ. ευρώ), καθώς και τις παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να θίξει μισθούς και συντάξεις ούτε να πάρει “δύσκολες” αποφάσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Πού οδηγούμαστε τότε; Προφανώς, το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου απομακρύνεται πλέον επικίνδυνα, ίσως και το δεύτερο ορόσημο που είναι το τέλος του έτους – δεδομένου ότι τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα διακόψουν τις εργασίες τους πριν τα Χριστούγεννα, οπότε δεν θα προλάβουν να ψηφίσουν μια πιθανή συμφωνία που αφορά στην Ελλάδα και την “προληπτική γραμμή στήριξης”.

Αυτό σημαίνει ότι το ενδεχόμενο της “τεχνικής” παράτασης του Μνημονίου στις πρώτες εβδομάδες του 2015 είναι εξαιρετικά πιθανό και μπορεί να γίνει και αποδεκτό ασμένως από την κυβέρνηση, παρά τις αρχικές πανηγυρικές διαβεβαιώσεις για “έξοδο από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους”.

Γιατί; Διότι διευκολύνει, ενδεχομένως, τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με την έννοια ότι είναι τότε πιθανή η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, αμέσως μετά τις γιορτές, και η σύνδεσή της με την τελική συμφωνία με την τρόικα. Πράγμα το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βάλει το δίλημμα της σταθερότητας για τη χώρα και να θέσει προ των ευθυνών τους κυβερνητικούς βουλευτές, ανεξάρτητους και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, χαρακτήριζαν θετικές τις προσεγγίσεις με την τρόικα στο Παρίσι όσον αφορά στα “καυτά” ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η δημόσια διοίκηση, εντοπίζοντας τις δυσκολίες μόνο στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Βουλευτές της συμπολίτευσης, εξάλλου, δήλωσαν ήδη, κατά την επεξεργασία του σχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα οι αντιστάσεις εντός της κυβέρνησης να αποτελούν ήδη πονοκέφαλο στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Δεδομένο θεωρείται, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου – παραμονή του κρίσιμου Eurogroup – ως έχει. Δηλαδή, ουσιαστικά θα είναι ένας προϋπολογισμός μονομερής εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά κάλλιστα μπορεί να τροποποιηθεί μετά τις γιορτές, σε περίπτωση συμφωνίας με την τρόικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ