“Κίτρινη κάρτα” Κομισιόν στην Ιταλία

Διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2015 ζητεί από την ιταλική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση Ρέντσι, ο ευρωπαίος υπερεπίτροπος Γιούρκι Κατάινεν ζητεί από τη Ρώμη να τον ενημερώσει για ποιο λόγο το επόμενο έτος δεν θα τηρήσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και πώς εννοεί να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι “η Κομισιόν επιθυμεί να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ιταλία, για να μπορέσει να φτάσει σε μια τελική εκτίμηση επί του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού”.

Η επιστολή έρχεται μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην συνεχίσει, το επόμενο έτος, τον περιορισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ και να προχωρήσει, παράλληλα, σε μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει σαφές ότι σε ό,τι αφορά το 2015 η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει τον λόγο δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ στο 2,9%, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει περίπου 11 δισ. ευρώ υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και όχι για την επίτευξη περαιτέρω στόχων στην πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μια λεπτομερής γραπτή απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να σταλεί αύριο, Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ