Ιταλία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Ρέντσι

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία έλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προκειμένου να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα από την κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση που έληξε λίγο πριν από τα χαράματα, η Γερουσία ψήφισε με 162 ψήφους έναντι 37 να περάσει το οικονομικό πακέτο το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές ύψους σχεδόν 10 δισεκ. ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα και μια μείωση των εργασιακών φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Περαιτέρω μέτρα λιτότητας ενδέχεται να είναι αναγκαία. Η Κομισιόν έχει δηλώσει πως η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της και θα εκδώσει το Μάρτιο μια τελική ετυμηγορία για τους προϋπολογισμούς και των τριών χωρών.

Σε τεχνικό έγγραφο της Επιτροπής, που είδε τον περασμένο μήνα το πρακτορείο Ρόιτερς, αναφέρεται πως η Ιταλία πρέπει να βρει νέες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 4,8 δισεκ. ευρώ επειδή τα επιπλέον μέτρα που προτείνονται από τον Ρέντσι, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ