Ιρλανδία: Επιφυλακτικές οι αγορές για την έξοδο από το μνημόνιο

Αιφνιδιασμό και επιφύλαξη στις διεθνείς αγορές προκάλεσε, σύμφωνα με Βρετανού αναλυτές, η απόφαση της Ιρλανδίας να βγει από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου δίχως να ακολουθήσει την διεθνή πρακτική που θέλει την έξοδο μιας χώρας από δανειοληπτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ να συνοδεύεται από σύμφωνο προληπτικών πιστώσεων – “ένα δίχτυ ασφαλείας” στην περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα δανεισμού στο άμεσο μέλλον.

Ανησυχία στους επενδυτές προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η αποδέσμευση της Ιρλανδίας από το μνημόνιο σταματά κάθε πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα άμεσης μεταφοράς κεφαλαίων (OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ως αρνητικό παράγοντα το τεράστιο χρέος της Ιρλανδίας το οποίο έχει φθάσει στο 125% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις, καθώς και τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι μόλις 0,1% λόγω της ύφεσης σε Γαλλία και η Ιταλία.

Δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Ιρλανδίας απευθύνονται στο συντριπτικό ποσοστό τους στην ΕΕ, η εξαγγελία του πρωθυπουργού Έντα Κένι – ότι βασικός παράγοντας για την έξοδο από μνημόνιο είναι η αύξηση των εξαγωγών – προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην επισήμανση της Moody’s ότι “οι μετασεισμοί της ιρλανδικής οικονομικής κρίσης δεν έχουν σταματήσει”.

Η “αχίλλειος πτέρνα” της ιρλανδικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι ο κατασκευαστικός τομέας, που δεν δείχνει ακόμα σημάδια βιώσιμης ανάκαμψης, με την αξία των ακινήτων να εξακολουθεί να είναι 50% μικρότερη από την προ κρίσης περίοδο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ