Θ. Φέσσας: Τι είπαν οι βιομήχανοι στον πρωθυπουργό

Παρέμβαση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι, αλλά και τις προκλήσεις της οικονομίας πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη βασική του τοποθέτηση, ο κ. Φέσσας τόνισε τα εξής:

«O ΣΕΒ αναγνωρίζει τα βήματα προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημαντικό βήμα εξόδου από την κρίση αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων (NPLs), εξελίξεις που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση των NPLs είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επάνοδός της σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η διαφαινόμενη μετάβαση του ελληνικού ΑΕΠ σε περιοχή με θετικό πρόσημο το 2014 δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ΑΕΠ και όχι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδυτική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα (ξένες και εγχώριες επενδύσεις), σε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σήμερα, μετά από ένα κύκλο επαφών με όλα τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, θέσαμε προς συζήτηση 5 θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των NPLs, στη φορολογική πολιτική, στη βιομηχανική πολιτική, στον κοινωνικό διάλογο και στην ενεργειακή πολιτική”.

Στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ κκ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ