Θετικό το δεύτερο τρίμηνο για τα ΕΛΠΕ

Με κύριους άξονες την απόδοση των μονάδων στα διυλιστήρια, την αυξημένη συνεισφορά από τις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και την σταθεροποίηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέγραψαν βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων σε όλες τις βασικές δραστηριότητες του ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Αντίθετα, αρνητικά συνεχίζουν να επηρεάζουν το δυσμενές περιβάλλον για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές αργού πετρελαίου και αύξηση στο κόστος προμήθειας πρώτων υλών.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 133% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές και, ιδιαίτερα, το ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης παρέμειναν δύσκολες, με χαμηλά ενδεικτικά περιθώρια διύλισης και ισοτιμία ευρώ – δολαρίου που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του τριμήνου κατά περίπου 18 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι παρά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε τόσο στον κλάδο διύλισης, όσο και στις υπόλοιπες βασικές δραστηριότητες του ομίλου.

 Oι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου ανήλθαν σε 3,2 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται στο 50% των πωλήσεων.

Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, οι λειτουργικές επιδόσεις και τα κέρδη λόγω αποτίμησης αποθεμάτων οδήγησαν σε κέρδη EBITDA 53 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν αποσβέσεις ύψους 48 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά έξοδα 53 εκατ. ευρώ,  παρουσίασαν επίσης βελτίωση καθώς διαμορφώθηκαν στα -50 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων, το μεγαλύτερο μέρος των 61 εκατ. ευρώ αφορούν έργα προληπτικής συντήρησης και μικρής κλίμακας αναβαθμίσεις των διυλιστηρίων και των εγκαταστάσεων, με τον όμιλο να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε βιομηχανικό παραγωγικό εξοπλισμό στην ελληνική αγορά.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 43%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ