Θετικά υποδέχθηκαν οι παραγωγικοί φορείς την συμφωνία με την EΤΕπ

Σημαντική εξέλιξη για την ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), αλλά και σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η υπογραφή της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ) σχετικά με την παροχή εγγυήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ειδικά προς μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό.

Δεδομένου ότι οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες για τρεις φορές στη διάρκεια ενός έτους, το συνολικό ποσό της κάλυψης που παρέχει η ΕΤΕπ ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

“Η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποτελεί την απαρχή μίας νέας εποχής για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και μία ισχυρή βάση τόσο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων στο εξωτερικό όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των ίδιων των επιχειρήσεων, με πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης. Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων συστημικών ελληνικών τραπεζικών, αλλά και ξένων κολοσσών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενισχύει εκείνον τον κρίκο στην αλυσίδα της εξωστρέφειας, που θα προσδώσει νέα δυναμική και στην παραγωγή των ελληνικών προϊόντων και στην επιθετική τους διείσδυση σε νέες αγορές“, ανέφερε, σχετικά, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ, οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, με την υποστήριξη και των συλλογικών φορέων της χώρας, για το διπλασιασμό των διαθέσιμων προς την Ελλάδα κεφαλαίων, θα συνεχιστούν και το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου με τις εγγυήσεις που παρέχει η ΕΤΕπ να μειωθεί και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού έναντι των ανταγωνιστών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ