Θετικά μηνύματα “μυρίζουν” για τις ελληνικές τράπεζες τα “stress tests”

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Την Κυριακή, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, αναμένεται, η επίσημη ανακοίνωση των “stress tests” των ευρωπαϊκών και φυσικά των ελληνικών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να κρίνουν πολλά για την πορεία της οικονομίας, του χρηματιστηρίου, αλλά φυσικά και για τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EMEA.gr, μεταξύ των τραπεζικών στελεχών επικρατεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των “stress tests”. Με δεδομένο ότι έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι παράμετροι (συντελεστές κ.λπ.) της δοκιμασίας πιθανότατα η αισιοδοξία των τραπεζιτών για καλά αποτελέσματα εδράζεται σε βάσιμες ενδείξεις.

Σημειώνεται ότι εχθές, Πέμπτη, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πήραν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα αποτελέσματα των “stress tests”, τα οποία όμως δεν είναι ανακοινώσιμα, καθώς οι τράπεζες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις εμπιστευτικότητας. Σύμφωνα με την διαδικασία η κάθε τράπεζα, θα πρέπει να απαντήσει στην ΕΚΤ με επιστολή της, στην οποία θα αναφέρονται οι ενέργειες που στοχεύει να προχωρήσει και σχόλια επί του αποτελέσματος των “stress tests”. Επίσης, η κάθε τράπεζα θα περιγράφει στην επιστολή της και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που σκοπεύει να εκδώσει την Κυριακή.

Ξεκλειδώνουν κεφάλαια έως 10 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές τα θετικά για τις ελληνικές τράπεζες “τεστ αντοχής” θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια γεγονός που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει στην αύξηση των τους δανεικών γραμμών. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι ελληνικές υπό τις συνθήκες αυτές θα μπορούν “ρίξουν” στην αγορά επιπλέον κεφάλαια που ανάλογα φυσικά και με τα αποτελέσματα των “τεστ αντοχής” εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ.

Φυσικά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το “μυστικό” κρύβεται στο κείμενο, της ΕΚΤ, που θα συνοδεύει τα ελληνικά “τεστ αντοχής”, καθώς όπως αναφέρουν ένα αυστηρό κείμενο, το οποίο βραχυπρόθεσμα μπορεί να πιέσει τις ελληνικές τράπεζες, μεσομακροπρόθεσμα αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για αυτές, καθώς έτσι θα μπει τέλος σε όποια συζήτηση που θα αφορά επόμενα “stress tests” για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Θετικές οι πρώτες εκτιμήσεις
Σύμφωνα, τώρα, με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank φαίνεται να περνούν με άνεση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα “stress tests”. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θετικά φαίνεται να εξελίσσονται τα “stress tests” και για τις δύο άλλες συστημικές τράπεζες, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι τελικά τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα κάποιοι εκτιμούν ότι το ποσό τελικά θα “κλειδώσει” στο 1,5 δισ. ευρώ.

@Dionatos

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ