Θετικά αποτελέσματα για την Εθνική Τράπεζα

Σε 1,146 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με 343 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου, τα κέρδη προ-προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, στα 828 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις διενεργούμενες προβλέψεις του α’ εξαμήνου, ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις παρουσίασαν μείωση κατά 17% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας τη συνεχιζόμενη μείωση των νέων επισφαλειών.

Τα λειτουργικά κέρδη μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 123 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2014, σε σχέση με λειτουργικές ζημίες ύψους 61 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνεισφορά της θυγατρικής Finansbank στην Τουρκία, βαίνει αυξανόμενη, με τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου να ανέρχονται στα 85 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 33% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2013, τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε υπερτριπλάσια επίπεδα.

Επιπλέον, ενισχύθηκε η θετική συνεισφορά των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη, με σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2014, σε σχέση με 7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καταγράφεται περαιτέρω δραστική πτώση των νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, που διαμορφώθηκαν σε 262 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 31% σε ετήσια βάση και κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

Ο Δείκτης καθυστερήσεων 90+ ημερών διαμορφώθηκε στο 23,2% για τον Όμιλο και 29,3% για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι διατηρήθηκε το υψηλό ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου και της τράπεζας από προβλέψεις στο επίπεδο του 56%.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμη τα εξής:

Η σημαντική μείωση δαπανών προσωπικού α’ εξαμήνου κατά 18% στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση, κατόπιν της επιτυχούς εθελουσίας εξόδου, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013. Περικοπή συνολικών λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα κατά 16% και στη ΝΑ Ευρώπη κατά 6%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο

Η σωρευτική μείωση εγχώριου λειτουργικού κόστους κατά 32% από το α’ εξάμηνο 2010, μέσω κυρίως της δραστικής περικοπής των δαπανών προσωπικού κατά 39% την ίδια περίοδο

Η σημαντική αύξηση της καταθετικής βάσης του Ομίλου σε ετήσια βάση, +8%

Η μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA ήδη από το γ΄ τρίμηνο του 2013. Συνεχιζόμενη μείωση της καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα κατά Euro 9,7 δισ. από το Δεκέμβριο του 2013 έως σήμερα, αποτελώντας μόλις το 4% του ενεργητικού του Ομίλου, εξαιρουμένων των ομολογιών του EFSF

Η περαιτέρω ενδυνάμωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα στο 83%, έναντι 93% στο τέλος του α’ εξαμήνου 2013. Σε επίπεδο Ομίλου ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται σε 94%, από 102% τον Ιούνιο του 2013

Η συνεχιζόμενη και ταχεία αποκλιμάκωση του εγχώριου κόστους καταθέσεων, λόγω της ανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων.

Στη δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς σημείωσε:

“Τα θετικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν τόσο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όσο και τις στρατηγικές επιλογές της. Ο Όμιλος παρουσιάζει κέρδη διαφοροποιημένα γεωγραφικά, με όλες τις περιοχές να ανακάμπτουν και είναι θωρακισμένος με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.

Στην εγχώρια αγορά, σημειώσαμε λειτουργικά κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με βελτιούμενες αποδόσεις και στις τρεις βασικές συνιστώσες της κερδοφορίας.

Πρώτον, τα λειτουργικά έσοδα βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που απορρέει κυρίως από την ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερον, έχουν μειωθεί δραματικά οι νέες επισφάλειες με συνακόλουθη μείωση των προβλέψεων.

Τρίτον, έχουμε πετύχει σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων. Τα αποτελέσματα του Ομίλου ενισχύθηκαν και από τη βελτιούμενη κερδοφορία των θυγατρικών μας στο εξωτερικό, γεγονός που για άλλη μια φορά αποδεικνύει το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής.

Ειδικότερα, η γρήγορη ανάκαμψη της κερδοφορίας της Finansbank καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου και τα κέρδη της ΝΑ Ευρώπης είναι πια σε σταθερά ανοδική τροχιά. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το Μάιο, μαζί με την αναγνώριση μέρους του εκτός ισολογισμού αναβαλλομένου φόρου, έχει αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου στο 16,2% στο τέλος του β΄ τριμήνου, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Μετά την υλοποίηση των πρόσθετων ενεργειών του επιχειρησιακού μας σχεδίου, πιστεύω ότι θα διαθέτουμε επαρκές επίπεδο κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ όσο και την ανάγκη για μια εύλογη αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση, αναγκαίο γεγονός για την ομαλή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η ισχυρή ρευστότητα που φέρνει σε πλεονεκτική θέση την ΕΤΕ και της επιτρέπει να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το β΄ τρίμηνο του έτους η Εθνική εκταμίευσε δάνεια τάξεως άνω των 400 εκατ.ευρώ. Έτσι, η Εθνική στηρίζει και τη δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ