Θα διαγράφεται το ΑΦΜ όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ για ένα εξάμηνο

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, η γγ. Δημοσίων Εσόδων μελετά αλλαγές στο σχετικό νόμο ώστε οι εφορίες να μπορούν να διαγράφουν τον ΑΦΜ επιχειρήσεων που για ένα συνεχόμενο εξάμηνο δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν ήδη προεισπράξει.

Πρόκειται για μία κίνηση που αν πραγματοποιηθεί αποδίδεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα από το ΦΠΑ και κυρίως για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Ήδη ο Χ. Θεοχάρης φέρεται πως έχει ζητήσει από τις εφορίες να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τον νόμο που προβλέπει ότι όταν επιτηδευματίας, φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη ο ΑΦΜ του απενεργοποιείται, ενώ φέρεται πως προωθεί ρύθμιση που θα επεκτείνει την ακύρωση ΑΦΜ και σε περιπτώσεις νομικών πρόσωπων και επιτηδευματιών που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λαμβάνουν επιστολή από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός και να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, καταβάλλοντας τους φόρους που τους αναλογούν. Εφόσον δεν ανταποκρίνονται με τη λήξη της προθεσμίας, ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιείται.

Πάντως, σύμφωνα με “Τα Νέα”, η αδρανοποίηση των ΑΦΜ δεν θα εμποδίζει τη βεβαίωση νέων οφειλών, την είσπραξη όλων των οφειλών, αλλά και την λήψη μέτρων διασφάλισης και είσπραξης οφειλών εκ μέρους του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ