Η “μεσοπρόθεσμη” μείωση του αξιόχρεου των ΗΠΑ και το “καμπανάκι κινδύνου” από το S&P

22 μήνες μετά τη στέρηση της άριστης πιστοληπτικής ικανότητας στις ΗΠΑ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s με πρόσφατη ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε τη διατήρηση του κρατικού αξιόχρεου των ΗΠΑ στο +ΑΑ, ενώ παράλληλα αναβάθμισε την προοπτική τους από “αρνητική” σε “σταθερή”.

Η αναβαθμιστική αυτή κίνηση στηρίζεται στην υποχώρηση των δημοσιονομικών κινδύνων των ΗΠΑ, που κατά τους αναλυτές έχουν ελαττωθεί καθιστώντας τις πιθανότητες υποβάθμισής τους, λιγότερες από μια στις τρεις.

Όπως διαβάζουμε στην έκθεση του οίκου: “Το σταθερό outlook υποδεικνύει την εκτίμηση ότι ορισμένοι από τους κινδύνους υποβάθμισης της αξιολόγησης ΑΑ+ των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει σε σημείο που η πιθανότητα να χαμηλώσουμε την αξιολόγηση βραχυπρόθεσμα είναι μικρότερη από μία στις τρεις. Δεν βλέπουμε υπαρκτά ρίσκα στη θετική μας άποψη για την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η οικονομική απόδοση των ΗΠΑ θα είναι αντίστοιχη ή καλύτερη των ανταγωνιστών της τα επόμενα χρόνια”.

Ωστόσο, αναμένεται να διεξαχθούν εκτενείς συζητήσεις για την αναβάθμιση του ύψους του αμερικανικού χρέους συγκριτικά πάντα με το ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση Ομπάμα εκτιμάται ότι μπορεί να διεξάγει τις συζητήσεις αυτές στο Κογκρέσο χωρίς “επικίνδυνες” περικοπές των δαπανών ή της ίδιας της εξυπηρέτησης του χρέους. 

Ωστόσο, η  Standard & Poor’s δεν παύει ούτε λεπτό να προτρέπει τις ΗΠΑ σε εγρήγορση και συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική, διότι μια πιθανή χαλάρωση δίχως προβλεπόμενα αντισταθμιστικά μέτρα, θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στην αξιολόγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ