Η “γκρίζα” πλευρά των 100 δόσεων

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Αναμφίβολα το μέτρο των 100 δόσεων, όταν αυτή εφαρμοστεί, θα λειτουργήσει ευεργετικά για πλήθος επιχειρήσεις (κυρίως αυτές που ανήκουν στην κατηγορίες ΜΜΕ επιχειρήσεις), αλλά και νοικοκυριά που βρέθηκαν μπροστά σε ένα “βουνό” ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ευρύτερο δημόσιο.

Υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από την υπερφορολόγηση και την αδυναμία των περισσότερων επιχειρήσεων και νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη τους.

Την ίδια στιγμή όμως “αγκάθι” για την “καρδιά” της οικονομίας αποτελεί η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για τις επιχειρήσεις  που χρωστούν – συνολικά – στο δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δημοτικά τέλη κ.α.) ποσά μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της στήλης, συνολικά 964 επιχειρήσεις βρίσκονται στην κόκκινη αυτή “ζώνη”, για τις οποίες η τρόικα παραμένει αμετακίνητη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση. Μάλιστα, όπως μας μεταφέρουν μέλη της κυβέρνησης που συνομιλούν, σχεδόν καθημερινά με την τρόϊκα, οι “τροικανοί” έφτασαν ακόμη να πουν “ας κλείσουν”.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα και μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, ανέφερε στους στενούς συνεργάτες ότι “θα το πάρω πάνω μου”. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να συμβεί υπό αυτό το καθεστώς.

Ωστόσο το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο, καθώς πέρα των χρημάτων (τουλάχιστον 964 εκατ. ευρώ – αν υπολογίσουμε 1 εκατ. ευρώ για κάθε μια από τις 964 αυτές επιχειρήσεις – φυσικά και είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα) που ουσιαστικά η τρόικα ζητά να “πεταχτούν”, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργαζομένους (αν και οι εκτιμήσεις μιλούν για περισσότερους από 150.000 εργαζομένους) οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς αρκετά βίαιο τρόπο. Αρκεί να σκεφθούμε ότι μιλάμε για επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν σε άτακτο κλείσιμο της δραστηριότητας τους αδυνατώντας ίσως να καταβάλουν αποζημιώσεις στους εργαζομένους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το θέμα έχει φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όμως τελικά πόσα και ως πότε τα θέματα που αναζητούν λύση από τον κοινό νου θα πρέπει να τα λύνει ο Πρωθυπουργός της χώρας.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ