Η βάρκα, η Μέρκελ και το σωσίβιο

του Αιμίλιου ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

Είτε το έχουν κατανοήσει όλοι οι “εμπλεκόμενοι” είτε όχι, η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της. Και δεν ευθύνονται γι’ αυτό τα εκλογικά σενάρια, λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ μοιάζει τέλεια ευκαιρία για τη δημιουργία “θετικών ειδήσεων” από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεραστεί το μούδιασμα των τελευταίων εβδομάδων.

Ποιες είναι, όμως, οι πραγματικές προσδοκίες από αυτήν τη συνάντηση;

Οι πληροφορίες που φτάνουν (και) από τη Γερμανία αναφέρουν ότι δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις ή αποφάσεις.

Κι όμως, στο εσωτερικό μέτωπο, κάποιοι επιμένουν να επενδύουν… τα ρέστα τους. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι αρχίζει ένα διάστημα-φωτιά για την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα.

Μολαταύτα, από κυβερνητικά στελέχη εξακολουθεί να καλλιεργείται ένα – σχεδόν – θριαμβευτικό κλίμα, το οποίο προβλέπει “έξοδο από το Μνημόνιο”. Αυτό είπε ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Πόσο εφικτό είναι, όμως, αυτό;

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα είναι εύκολες. Και αυτό, άλλωστε, είναι που θα επιδιώξει να κερδίσει ο πρωθυπουργός από τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Μια υπόσχεση, δηλαδή, για χαλάρωση του κλίματος, αφού οι συζητήσεις για το χρέος μοιάζουν ακόμη πολύ… μακρινές. Και προς τούτο αναμένεται να τα παίξει όλα για όλα, επισείοντας τον κίνδυνο εκλογών και περιπετειών με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί η Άνγκελα Μέρκελ να μην εκφράσει μόνο τη… συμπάθειά της.

Μόνο συμπάθεια, πάντως, δεν εξέφρασε το στέλεχος της κυβέρνησής της – και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ – Γιέργκ Άσμουσεν στη “μυστική” συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τους Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργο Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση αυτή είναι άκρως συμβολική, όπως και η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, όπως αυτές που δημοσιεύτηκαν χθες σε Real News και Πρώτο Θέμα, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να “τσιμπάει” πόντους από τη φθορά της κυβέρνησης.

Και οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ μπορεί να μην έπεισαν στο 100%, αλλά σίγουρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Κάτι που έχει φανεί και στις αντιδράσεις της κυβέρνησης, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αμήχανες, όσο και στη σιωπή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου για πρώτη φορά – τουλάχιστον για την ώρα – δεν εμφανίζονται “παραφωνίες”.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης, από την άλλη πλευρά, έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το ένα έχει κατεβάσει τα μολύβια και (τάχα) περιμένει την τρόικα, ενώ το άλλο επιλέγει αυτόβουλες πολιτικές στον τομέα ευθύνης του.

Και το ΠΑΣΟΚ, ως ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, έχει να αντιμετωπίσει το σπαραγμό που προέκυψε από τις εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι στο τέλος του μήνα έρχεται οριστικά πια το «ταμείο» για τον ΕΝΦΙΑ – και μάλιστα με διπλή δόση, αφού πρέπει να καταβληθεί και ο φόρος εισοδήματος – ενώ τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ έδειξαν ότι τα χρέη αυξάνονται και τα έσοδα έχουν ήδη “βαλτώσει”.

Μήπως, λοιπόν, σε όλο αυτό το κλίμα οι φωνές για “επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας” δεν είναι τυχαίες; Μήπως μοιάζουν ως… εγκατάλειψη της βάρκας που πορεύεται στο άγνωστο;

Εκτός αν η Μέρκελ ρίξει σωσίβιο…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ