Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε πρόταση για δημουργία μακροπρόθεσμων επενδυτικών funds

Η τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στο Στρασβούργο, ενέκρινε έκθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Ρόδης Κράτσα σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τα “Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια” (Ε.Μ.Ε.Κ).

Στόχος του μηχανισμού είναι η αξιοποίηση των ρευστών διαθεσίμων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών που σήμερα αναζητούν νέους μηχανισμούς για τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε επενδύσεις και ασφαλείς μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Το νέο αυτό επενδυτικό πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει εναλλακτικές προοπτικές για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων εκτός του τραπεζικού δανεισμού, που σήμερα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις θα απαιτήσουν 1,5 έως 2 τρις ευρώ στην Ε.Ε έως το 2020. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστές, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία διακατέχουν πάνω από 80 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επιλέξιμες επενδύσεις αφορούν έργα υποδομής σε καίριους τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και η εκπαίδευση, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έκθεση Κράτσα επεξεργάστηκε και τροποποίησε τους κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να καταστήσει το νέο αυτό επενδυτικό σχήμα πιο ελκυστικό, αποδοτικό κι ευέλικτο, διασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών.

“Υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, λείπει όμως ένας μηχανισμός συγκέντρωσης κεφαλαίων, προσφέροντας κίνητρα και ασφάλεια σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών. Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να ξεφύγει από τη μεγάλη εξάρτηση των τραπεζών. Στις ΗΠΑ και άλλες περιοχές τα έχουν καταφέρει”, αναφέρει σε δήλωσή της η εισηγήτρια Ρόδη Κράτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ