Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Χρειάζεται αλληλεγγύη και στα οικονομικά θέματα»

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Αλληλεγγύη και στα οικονομικά θέματα, σε ένα «μοντέλο» ανάλογο με ότι συμβαίνει στο προσφυγικό, ζήτησε από την Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος, θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος τουλάχιστον μίας δεκαετίας για τους υποψήφιους επενδυτές.

Χρέος και Grexit

Λύση για το χρέος έως το Μάρτιο του 2016 όταν και θα παρουσιαστεί το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και θα εκλείψει οριστικά ενδεχόμενο Grexit έκανε επίσης λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος, θα απελευθερωθεί η “συμπιεσμένη” ζήτηση στην ελληνική οικονομία» και υπογράμμισε «την ανάγκη να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος τουλάχιστον μίας δεκαετίας για τους υποψήφιους επενδυτές».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «φωτογράφησε» τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνοντας αναφορά σε υπουργό του Eurogroup που επιμένει στο ζήτημα του ηθικού κινδύνου. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ζήτημα αφορά και αυτούς που δανείζονται και αυτούς που δανείζουν.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι διαρκώς σε αμφισβήτηση η ελληνική κυβέρνηση και πως η αξιοπιστία της πρέπει να κριθεί θετικά».

Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ο Ντέιβιντ Πιρς

Νωρίτερα, από το Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε στην ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς. «Η ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας και παροτρύνουμε του Ευρωπαίους να μπουν σε μια σοβαρή συζήτηση», τόνισε ο Ντέιβιντ Πιρς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ