Επιτέλους κάντε κάτι για τις επιχειρήσεις

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Το 2014 εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και “αιματηρή” χρονιά για τις επιχειρήσεις, ειδικά μάλιστα για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις οι οποίες εφέτος έχουν κληθεί να πληρώσουν δυσβάσταχτους και άδικούς φόρους, καθώς εκτός των άλλων το 2014 θα πληρώσουν προκαταβολή 80% για τα εφετινά κέρδη.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αγωνιά για την είσπραξη των εσόδων αδιαφορώντας ουσιαστικά για το πως και από που έρχονται αυτά τα έσοδα. Ταυτόχρονα όμως, το οικονομικό επιτελείο, δεν δείχνει διάθεση να βρεθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και να κατανοήσει τα προβλήματα τους.

Εκτός από τον φόρο του 2013, αλλά και την προκαταβολή φόρου για το 2014 που οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν εφέτος θα πρέπει ουσιαστικά να χρηματοδοτούν – το κράτος – καταβάλλοντας εντός των χρονικών ορίων και τον ΦΠΑ του κάθε μήνα και του κάθε τριμήνου ανεξάρτητα της χρονικής στιγμής που έχουν εισπράξει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Αν και στο προηγούμενο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο είχε υποσχεθεί ότι θα δει σοβαρά το θέμα αυτό, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το πιο λογικό που θα μπορεί να συμβαίνει στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο ΦΠΑ να καταβάλλεται όταν εισπράττεται, ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε κάποια διάταξη για να διευκολύνουν την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε σε όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας ακόμη δεν έχει βρει τον βηματισμό του και πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

@Dionatos  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ