Επιστρέφουν τα “φαντάσματα” των εκλογών με τη συγκυβέρνηση “χαμένη στη μετάφραση”

Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης με θέμα το “λουκέτο” στην ΕΡΤ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει σχέδιο μεταβατικής λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με 30 εργαζόμενους.

Τις τελευταίες ώρες έχουν προστεθεί νέες πληροφορίες που αναφέρουν πως το πρόγραμμα της μεταβατικής τηλεόρασης θα εκπέμψει από άλλα κτήρια και όχι αυτά της ΕΡΤ, ενώ αν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα να στελεχώσουν αυτό το προσωρινό σχήμα, τότε θα “επιστρατευθούν” δημοσιογράφοι από τα υπουργικά γραφεία.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές της συγκυβέρνησης (Νέα Δημοκρατία και Μέγαρο Μαξίμου από τη μία και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από την άλλη) ερίζουν για την ερμηνεία της διαταγής του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση επανεκπομπή του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλέορασης, με τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή επικυρώνει το “θάνατο” του νομικού προσώπου ΕΡΤ ΑΕ και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να την ερμηνεύουν ως απόφαση επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με τη μορφή που είχε πριν και μάλιστα άμεσα.

Χαρακτηριστικό του επικοινωνιακού “πολέμου” στην οποία επιδίδονται οι παρατάξεις είναι και ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ το οποίο κυκλοφόρησε χθες, στο οποίο ο πρόεδρος του ΣτΕ εμφανιζόταν να έχει εκδώσει συγκεκριμένες ερμηνευτικές διατάξεις της απόφασής του, ορίζοντας δηλαδή τον τρόπο που θα λειτουργήσει το μεταβατικό σχήμα. Το κείμενο αυτό διαψεύστηκε από τον ίδιο τον κ. Μενουδάκη και τελικά αποδείχθηκε ότι ουδέποτε είχε συνταχθεί από αυτόν.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων εντείνει και τα σενάρια των εκλογών, καθώς η πλευρά του Α. Σαμαρά επιμένει στην εφαρμογή του αρχικού της σχεδίου, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν τη λειτουργία της ΕΡΤ ως είχε. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και αν ο ανασχηματισμός, με την παροχή ακόμη και αντιπροεδρικών “θώκων” σε Βενιζέλο και Κουβέλη, “λυγίσει” της αντιστάσεις των εταίρων, το “γυαλί” έχει ραγίσει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών – ίσως μετά τις εκλογές στη Γερμανία, αλλά ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι – με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να επιμένουν στις δικές τους ερμηνείες, και αν συνυπολογίσει κανείς τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, επιστρέφει ακόμη πιο έντονα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ