Επενδυτικό “φλερτ” με Ρωσία και Καναδά για το ΧΑ

Την προσέγγιση νέων – για τα ελληνικά δεδομένα – αγορών σχεδιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω μίας περιόδου που η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Οι αγορές της Ρωσίας κυρίως, στην οποία οι τράπεζες παίζουν το κυρίαρχο ρόλο, αλλά και του Καναδά είναι οι επόμενοι στόχοι του ΧΑ, που θα επιχειρήσει μέσω επισκέψεων, αλλά και roadshows να “συστήσει” στους μεγάλους παίκτες των δύο χωρών, την ελληνική αγορά, αλλά και τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επισκέψεις μεγάλων ξένων funds με πλέον πρόσφατη αυτή της Fidelity, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν την εβδομάδα αυτή με επικεφαλής επτά εισηγμένων εταιρειών, επιδεικνύοντας εντονότερο ενδιαφέρον για άμεση μετοχική συμμετοχή σε τρεις από αυτές. Η Ελβετική Pictet θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για αντίστοιχα ραντεβού, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα η ΕΧΑΕ και άλλες εισηγμένες εταιρείες θα συμμετάσχουν στο roadshow “Greek Conferance” που διοργανώνει η HSBC στο Λονδίνο.

Η πρόσφατη υποβάθμιση από τον ΜSCI έως τώρα “μεταφράζεται” σε είσοδο νέων επενδυτών και κεφαλαίων και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει μία καλή – πρώτη γεύση για την συνολική αντίδραση του ΧΑ σε ανάλογες ειδήσεις, ώστε να υπάρξει ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα στην αντίστοιχη συμπεριφορά του ΧΑ το Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου από την S&P Dow Jones  Indices, επίσης σε αναδυόμενη αγορά.

Με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου το ελληνικό Χρηματιστήριο κατατάσσεται πρώτο στις αποδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών σημειώνοντας άνοδο 17,17%, ενώ στην κλίμακα των μεταβολών του δεκαμήνου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από τις αρχές του έτους, με το γενικό δείκτη να εμφανίζει άνοδο 30,87%.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ