Ελληνική αγορά τεχνολογίας: Ανάκαμψη και το δεύτερο 3μηνο του 2014

Η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων έκλεισε στα 400 εκατ. ευρώ για το 2ο τρίμηνο του 2014, αυξημένη κατά 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 2ο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με σχετική έρευνα της GfK TEMAX. Η ελληνική οικονομία για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 συνεχίζει την ανάκαμψη, παρουσιάζοντας τη καλύτερη εικόνα εδώ και αρκετά χρόνια. Με αποτέλεσμα οι αποφάσεις των καταναλωτών είναι λιγότερο επιφυλακτικές σε σχέση με το παρελθόν.

Προϊόντα πληροφορικής: ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς

Η πολύ καλή πορεία του συνόλου σχεδόν των κατηγοριών της πληροφορικής συνέβαλε στην συνεχιζόμενη αύξηση του τζίρου του συγκεκριμένου κλάδο. Οι κύριοι εκφραστές της ανόδου υπήρξαν για άλλο ένα τρίμηνο τα tablets αλλά συνδυαστικά και οι σταθεροί υπολογιστές με τις οθόνες, κάτι το οποίο συνεχίζει να ευνοεί την πορεία των ποντικιών και των πληκτρολογίων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι επανήλθε σε θετικό πρόσημο η κατηγορία των φορητών υπολογιστών μετά από αρκετά τρίμηνα επωφελούμενη των σημαντικών προσφορών από το λιανεμπόριο που οδήγησε σε σημαντική πτώση της μέσης τιμής.

Είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμα: η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 3 χρόνων.

Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο η αγορά των ειδών εξοπλισμού γραφείου σημείωσε θετικό πρόσημο. Τόσο οι εκτυπωτές οι οποίοι συνεχίζουν να αυξάνουν τον τζίρο τους με πάνω από 20% όσο και τα πολυμηχανήματα τα οποία καταγράφουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης συνέβαλαν σε αυτό.

Σε επίπεδο τιμής βέβαια η πορεία των δύο κατηγοριών είναι αντίστροφη. Οι εκτυπωτές κατέγραψαν χαμηλότερη μέση τιμή σε σχέση με πέρυσι ενώ η άνοδος της τεχνολογίας Laser στα πολυμηχανήματα είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή άνοδο της μέσης τιμής.

Μεγάλες οικιακές συσκευές: συνεχίζεται η ανάκαμψη

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η ανοδική πορεία στον τομέα των μεγάλων λευκών συσκευών καταγράφοντας επίσης σταθερή εικόνα σε επίπεδα μέσης τιμής.

Παρόλη την σταθεροποίηση στην μέση τιμή των λευκών συσκευών, εμφανίζεται μια τάση από τις κύριες μάρκες της αγοράς να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους, στοχεύοντας έτσι σε πιο “οικονομικά” τιμολογιακά στρώματα.

Τα πλυντήρια ρούχων είναι η κατηγορία με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ακολουθούμενα από τα στεγνωτήρια που παραμένουν μια μικρή κατηγορία με σταθερά ανοδικές πωλήσεις αλλά και ελκυστική ως προς την είσοδο νέων “παικτών”.

Τα ψυγεία στην αρχή του εποχικού τους κύκλου σημειώνουν αύξηση ειδικά στις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα. Τέλος οι κουζίνες και τα πλυντήρια πιάτων εμφανίζουν σημαντική αύξηση που προέρχεται από τις ελεύθερες συσκευές.

Μικρές οικιακές συσκευές: Συνεχίζεται η θετική πορεία

Οι μικρές οικιακές συσκευές αυξάνουν το οριακά θετικό πρόσημο του προηγούμενου χρόνου στο +4,3%

Με τις περισσότερες πλέον κατηγορίες να εμφανίζονται με θετικό πρόσημο, το καταναλωτικό κοινό δείχνει να εμπιστεύεται λίγο περισσότερο την αγορά και να στρέφει την προτίμησή του στην προσωπική περιποίηση όπως τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αλλά και τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Ακολουθούν οι φρυγανιέρες και τα συστήματα σιδερώματος τα οποία παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη αύξηση γεγονός που δικαιολογείται από συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες, οι οποίες απέδωσαν και κέρδισαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών

Φωτογραφικά είδη: συνεχίζεται η ανάπτυξη

Παρά την γενικότερη πτωτική πορεία που εμφανίζει συνολικά ο τομέας των φωτογραφικών ειδών και στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 τόσο οι SLR και Mirror less μηχανές (μηχανές με αποσπώμενους φακούς) όσο και οι Fixed Lens μηχανές με οπτικό ζουμ ανώτερο του 20x συνεχίζουν να σημειώνουν θετικό πρόσημο.

Μεγάλη συμβολή σε αυτό έχει και η καλοκαιρινή περίοδος, καθώς η ανάγκη του καταναλωτή για ανώτερη ποιότητα φωτογράφισης ιδίως την περίοδο των διακοπών γίνεται πιο έντονη.

Τηλεπικοινωνίες: μειωμένοι ρυθμοί πτώσης

Η έντονη πτώση των απλών κινητών τηλεφώνων συνεχίστηκε για άλλο ένα τρίμηνο. Παρόλα αυτά οι τηλεπικοινωνίες συνολικά σημείωσαν οριακές απώλειες καθώς μετά από αρκετές περιόδους πτώσης τα έξυπνα τηλέφωνα διατήρησαν σταθερές τις αξίες σε σχέση με πέρσι.

Την ίδια περίοδο τόσο τα σταθερά τηλέφωνα τα οποία αντέστρεψαν την αρνητική τάση αρκετών περιόδων, όσο και τα ακουστικά τηλεφώνου που συνεχίζουν σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου εξισορρόπησαν την πορεία των αξιών για το σύνολο του κλάδου.

Ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα: θετικό πρόσημο

Η έναρξη του Μουντιάλ και η αλλαγή του ψηφιακού σήματος στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο συνέβαλλαν στην έντονα ανοδική πορεία της τηλεόρασης.

Ευνοημένες υπήρξαν οι μεγάλες τηλεοράσεις (>40 ίντσες) ενώ οι Ultra High Definition συσκευές αυξάνουν συνεχώς την δυναμική τους. Εν τούτοις ο έντονος ανταγωνισμός και οι προσφορές του λιανεμπορίου οδήγησαν σε πτώση των μέσων τιμών κάνοντας ακόμα πιο προσιτή την αγορά συσκευής από τον καταναλωτή.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν για άλλο ένα τρίμηνο οι κονσόλες, οι συσκευές αποθήκευσης (κάρτες μνήμης και USB) αλλά και τα ακουστικά, επωφελούμενα από την εξαιρετική πορεία των media tablets.

Η ταυτότητα της έρευνας

Το GfK TEMAX είναι ένας δείκτης που αναπτύχθηκε από την GfK για να ακολουθήσει τις αγορές των τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών. Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες που διενεργούνται σε τακτική βάση από την ομάδα της GfK. Το δείγμα περιλαμβάνει τα στοιχεία από περισσότερα από 425.000 καταστήματα λιανεμπορίου παγκοσμίως. Από τον Φεβρουάριο του 2009, η GfK δημοσιεύει διεθνώς την έκθεση των αποτελεσμάτων της GfK TEMAX σε περισσότερες από 30 χώρες. Είναι ο πρώτος δείκτης που περιλαμβάνει όλες τις αγορές των τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών σε διαφορετικές χώρες. Όλες οι εκθέσεις και τα δελτία τύπου είναι διαθέσιμα στο www.gfktemax.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ