Εκατομμύρια τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτών στις ΗΠΑ

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών καταγραφεί όλα τα τηλεφωνικά αρχεία εκατομμυρίων Αμερικανών πελατών της Verizon, μιας από τις μεγαλύτερες τηλεφωνικές εταιρίες, με μυστική δικαστική εντολή που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η εντολή αφόρα εγχώριες και διεθνείς κλήσεις Αμερικανών πολιτών και φαίνεται να δόθηκε κατά τη θητεία του Ομπάμα και να αφορά όλους τους πολίτες ανεξάρτητα αν είναι ύποπτοι για κάποιο αδίκημα η όχι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το FBI έλαβε την εντολή με απεριόριστη εξουσία να καταγράφει όλες τις κλήσεις για το διάστημα μεταξύ 19 Απρίλιου έως 19 Ιουλίου 2013. Στο διάστημα αυτού του τρίμηνου καταγράφονταν όλες οι εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις, η τοποθεσία και η διάρκεια των κλήσεων εξαιρώντας το περιεχόμενο των συνομιλιών.
   
Παρόμοια εντολή είχε δοθεί και κατά τη θητεία Μπους, η οποία είχε αποκαλυφθεί και αφορούσε την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα καταγράφονταν συνομιλίες υπόπτων για σύσταση τρομοκρατικών οργανώσεων εγχώρια και διεθνώς.
 
Επισήμως ο Λευκός οίκος, η ΕΥΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνούνται την ύπαρξη της εντολής όπως και η Verizon δια του εκπροσώπου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ