Εικόνες εμφυλίου πολέμου στο Κίεβο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο Κίεβο ανάμεσα σε υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ηγέτες της αντιπολίτευσης και βουλευτές με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης πλησιάζουν στο τέλος.

Οι υπουργοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία συνομιλούν επί ώρες στο πλαίσιο “δύσκολων διαπραγματεύσεων”, όπως τις αποκάλεσαν, προσπαθώντας να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους μέσα σε δύο ημέρες.

Προειδοποίηση Τζο Μπάιντεν
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον οποίο προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά των εκείνων που διέταξαν να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών. Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε ακόμη τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία. “Οι πολίτες της Ουκρανίας αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτά που συμβαίνουν με τους παράλογους θανάτους και τη δυστυχία στους δρόμους μιας από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Η βία πρέπει να σταματήσει”, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Κυρώσεις αποφάσισε η Ε.Ε.
Χθες, Πέμπτη, πάντως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

“Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν “την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό σε βάρος αυτών οι οποίοι ευθύνονται για τις βίαιες ενέργειες”. Ωστόσο δεν προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Ακόμη κατόπιν αιτήματος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επισημαίνεται ότι “το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο”.

“Σφαγή” στο Κίεβο
Χθες, Πέμπτη, ωστόσο οι εικόνες από την Ουκρανία είναι εικόνες εμφυλίου πολέμου και πρωτοφανείς σκηνές βίας στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας, η οποία μετρά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Εμπόλεμη ζώνη το Κίεβο, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν με αυτόματα όπλα κατά διαδηλωτών, συγκρούσεις, αστυνομικοί υπό ομηρία, νεκροί στους δρόμους ανάμεσα σε καπνούς και φωτιές.

Η “ταφόπλακα” στην ολιγόωρη εκεχειρία έπεσε με καταιγισμό πυρών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με την πλευρά των τελευταίων να κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς από το πρωί της Τρίτης και περισσότερους από 500 τραυματίες.

Μόνο χθες “έπεσαν” νεκροί τουλάχιστον 39 άνθρωποι στην πλέον αιματοβαμμένη ημέρα όχι μόνο από την έναρξη των διαδηλώσεων, αλλά και στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας. Μετά το νέο αιματοκύλισμα, σχετική ηρεμία επικράτησε από τις απογευματινές ώρες στη ουκρανική πρωτεύουσα.

OUKRANIA_354_454*280

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ