ΕΕΤΤ: Υπογραφές για το νέο φάσμα με… “γκρίνιες”

Τις συμβάσεις για την παραχώρηση της χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800 και των 2600 MHz υπέγραψαν σήμερα οι επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Μιχάλης Τσαμάζ (Cosmote), Γλαύκος Περσιάνης (Vodafone) και Νάσος Ζαρκαλής (Wind) με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνο Λουρόπουλο.

Η δημοπρασία απέφερε συνολικά 381,5 εκατ. ευρώ (135 από την Cosmote, 124,5 από τη Vodafone και 122 από τη Wind), τα οποία θα πάνε στην ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό βήμα την ολοκλήρωση της δημοπρασίας του εν λόγω φάσματος, και υπογράμμισε ότι δε γίνεται ανάπτυξη στη χώρα δίχως την υποστήριξη της τεχνολογίας.

Υπογραφές με… γκρίνιες

Στη συνέχεια έπεσαν οι σχετικές υπογραφές από τους επικεφαλής των τριών εταιρειών οι οποίοι, κατά τις δικές τους ομιλίες, τόνισαν ότι το τίμημα για το φάσμα ήταν υψηλό σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του κλάδου και τη γενικότερη οικονομική κρίση που ακόμα επηρεάζει τη χώρα.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αφού τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση της Cosmote έρχεται να προστεθεί στο 1,2 δισ. ευρώ επενδύσεων που έχει κάνει τα τελευταία 4 χρόνια, σημείωσε ότι από την εταιρεία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από την εταιρεία ώστε η χώρα να ικανοποιήσει όλους τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας μέχρι το 2020, ενώ πρόσθεσε ότι το τίμημα για το συγκεκριμένο φάσμα ήταν υψηλό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Vodafone, Γλαύκος Περσιάνης, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις της σε υποδομές, με πιο πρόσφατη αυτή της εξαγοράς της HOL, ενώ από το 2008 η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και τα τελευταία 6 χρόνια έχει επενδύσει 300 εκατ. ευρώ σε φάσμα συχνοτήτων.

Σημείωσε και αυτός ότι το τίμημα σε αυτή τη δημοπρασία ήταν “τσιμπημένο”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα τόσο στο θέμα της χρονοβόρας διαδικασίας αδειοδότησης των επίγειων σταθμών βάσης (κεραιών), όσο και στην καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από την ΕΕΤΤ σε θέματα αρμοδιότητάς της υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την προσφυγή της Vodafone κατά της Cosmote για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, η οποία αναμένει την απόφαση της ΕΕΤΤ περισσότερα από 2 χρόνια.

Σημείωσε ακόμα ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να παρέχει ανταγωνιστικές και ποιοτικές υπηρεσίες “υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά θα λειτουργεί με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής, τόνισε την έμπρακτη εμπιστοσύνη που δείχνει στην αγορά η εταιρεία καθώς από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει επενδύσει 310 εκατ. ευρώ σε υποδομές, ενώ τόνισε ότι οι μέτοχοι της Wind Ελλάς είναι ακριβώς εκείνοι οι επενδυτές που θέλουμε να φέρουμε στην Ελλάδα για να επενδύσουν.

Υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα οι μέτοχοι της Wind δεν έχουν αποκομίσει “ούτε ένα ευρώ” από την εταιρεία, καθώς τα έσοδα μένουν στην ίδια την εταιρεία και δεν πάνε στους μετόχους, ενώ στάθηκε και αυτός τόσο στο ακριβό τίμημα της τελευταίας δημοπρασίας (αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “κάθε 1 εκατ. ευρώ είναι 50 θέσεις εργασίας στην εταιρεία για ένα χρόνο”), όσο και στην προβληματική αδειοδότηση για τις κεραίες, ενώ στάθηκε και στο θέμα της υπερβολικά υψηλής φορολογίας της κινητής τηλεφωνίας που, όπως είπε, είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη με 40%, “γεγονός που αφαιρεί τις περισσότερες δυνατότητες πραγματικών μειώσεων κόστους, που θα περνούσαν και στους τελικούς χρήστες”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο έλλειμμα εκπαίδευσης των τελικών χρηστών τόσο στη χρήση των τεχνολογιών τρίτης και τέταρτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (“σήμερα οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν καν 3G κινητή συσκευή”, όπως είπε), όσο και στο θέμα της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

EETT: “Σε λάθος ανθρώπους τα λέτε”

Απαντώντας στις αιτιάσεις των επικεφαλής των τριών “κινητών” παρόχων, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε (μιλώντας για τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών) ότι η Επιτροπή δε γράφει τη σχετική νομοθεσία, αλλά μόνον την εφαρμόζει, και δυστυχώς η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει πολλές “αγκυλώσεις”, ωστόσο εκτίμησε ότι ο καινούριος νόμος που ετοιμάζεται θα λύσει πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Αναφορικά με το κόστος του φάσματος, είπε ότι θα μπορούσε να είναι μικρότερο, ωστόσο “έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι μακροοικονομικές ανάγκες της χώρας”, ενώ σε ότι αφορά στην καθυστέρηση των αποφάσεων που είναι αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ (μεταξύ των οποίων και το θέμα της προσφυγής της Vodafone κατά της Cosmote) απάντησε ότι “σε σύντομο διάστημα θα έχουν εκδοθεί όλες οι εκκρεμείς αποφάσεις”, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το διάστημα αυτό.

Ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο επιλογής ενός διαφορετικού τρόπου κοστολόγησης του φάσματος (για παράδειγμα με χαμηλότερο αρχικό κόστος και κάποια ρήτρα επιπλέον τιμήματος που θα εξαρτάται πχ από την πορεία των εσόδων της εταιρείας, ή με ρήτρα υποχρέωσης της εταιρείας για συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων προσωπικού ανάλογα με την πορεία των εσόδων κλπ), ενώ σε ερώτηση του EMEA.GR για το ενδεχόμενο ένα τέτοιο μοντέλο να ακολουθηθεί κατά τη δημοπράτηση του 3G φάσματος οι άδειες για το οποίο λήγουν το 2015, άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τις σχετικές αποφάσεις για αυτό δε λαμβάνονται από την ΕΕΤΤ αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ